Tein itse ja ryssin – TOP 5 remonttimokat

Mikä on kun ei taidot riitä, mikä on kun ei onnistu? Aina ei kaikki mene niin kuin Strömsössä. Jälkikäteen moni juttu kuitenkin naurattaa – tai ainakin niihin osaa suhtautua paremmin kuin tapahtumahetkellä.

Lauantaina vietetään Kansallista epäonnistumisen päivää. Seuraavassa siis muutama hauska ja vähemmän hauska sattumus remonttien varrelta!

5. Right tools for the job? – Laiskuus ”yllättää”

Vitoskohtaan riitti aiheita mistä valita! Ehkei niin hauska, mutta hyvin tyypillinen tilanne: aletaan hommiin lukematta opaskirjaa, kokoamis/asennusohjetta tms. Onko jollekulle muulle miehelle koskaan käynyt näin? =)

Mikä siinä nyt on kun se ei aukea? Otetaanpas vähän järeämpi työkalu, niin eiköhän se siitä?! Atana! =)

Kuvan aidossa esimerkissä polttoaineen karkeasuodatinta yritetään ruuvata irti. Kun tekniikka ei riitä, niin lisätään vähän voimaa. Eiks se oo varmaan vaan voimalaji? Suodatin oli aika ruvella ennen kuin laitoin kuvan kaverille – Mikä tässä nyt on?! (Suodattimen alapuolella on mutteri, jolla koko tuo suodatin lähtee mukavan helposti irti ilman väkivaltaa… 🙂 )

4. Joskus ei vaan onnistu

Aika tyypillinen tilanne on myös se, että olet katsonut ohjekirjasta ja netistä ja joka paikasta, että miten joku juttu pitäisi tehdä, eikä silti vaan onnistu. 30 vuotta vanhaan veneeseen jälkikäteen tehdyt vastaavat osat tuppaavat hieman elämään siitä, mitä ne olivat alunperin. Tässä ollaan vaihtamassa alkuperäisen nostimen ohjaimen tilalle juuri oikeaa osaa…

3. Taidot ei riitä

Hesus ristus. Tätä kirjoittaakseni piti nousta hetkeksi hengittämään, sen verran sapettaa vieläkin. Oikeesti, tässä meni kohtuullisen perustavanlaatuisesti kaikki kyrvälleen.

Kun kaikki menee pieleen…

Yritin siis tehdä kulkuaukkoon uuden kansiluukun ja etuluukun polykarbonaatista.  Tilasin sopivat levyt pajalta. Ensin etuluukku oli vääränkokoinen, ja kansiluukku millin liian paksu mahtuakseen uralle. Uusien leikkelyiden ja roudausten jälkeen porasin aivopierun jälkeen lukolle reiän väärään kohtaan.

Kansiluukku puolestaan mahtui leikkausten jälkeen urille. Mutta. Alkuperäinen luukku oli ollut kaareva. Uusi levy ei suorana mennyt paikoilleen. Alunperin pikkuhommana katsotun koristepuun sahaus ei riittänyt. Levyn laittoa oli vastustamassa sentin paksuinen veneen metallinen runkolevy…

20170526_112126
Vähän sinnepäin, mutta ei ihan.

Jotta fiasko olisi ollut täydellinen, uuden reiän poraus etuluukkuun johti nyrkin kokoisen palan lohkeamiseen luukusta. Kyllä muuten harmitti.

Lisää turinaa ja nurinaa luukuista löytyy täältä.

2. Akun navat väärin. Luit oikein. Kytkin akun navat väärinpäin.

Voi perkele. Voiko niin muka tehdä? Kyyyyllä. Helposti!

Olin tietysti vaihtanut akkuja miljoona kertaa, mutta niin siinä vain kävi. Johtojen värit olivat maallikolle hämäävät. Laitoin uuden starttiakun paikoilleen ja kytkin mustan miinusjohdon miinukseen ja toisen sininen plussaan. Virta päälle ja WTF! Savu nousee ja kipunat sinkoilevat! Aivan ihmeellistä. Ei mitään havaintoa, mitä oikein tapahtui. Luulin että akussa oli jotain vikaa. Ei tullut mieleenkään, että navat olisivat menneet väärinpäin.

Kävin vaihtamassa akun ja ostamassa tuoretta akkukenkää vanhan tilalle. Toinen akkukengistä oli nimittäin sulanut oikarin seurauksena. Vasta kun olin ostamassa uutta akkukenkää huomasin, että miinus olikin plus…

Uusi akku paikoilleen ja hämmästelemään vahinkoja. Kun virrat laittoi päälle, moottorin käynnistystaulusta lähti piippaus, eikä moottoria voinut käynnistää. Fuck. Mankka ei toimi, pikku vikoja. VHF ei toimi, okei, ei niin vaarallista. Kaikki muu näytti toimivan ja virta hupiakuilta tuli normaalisti. Myöhemmin lisämenetykseksi löytyi myös maasähkön invertteri/laturi…

Melkoisen kalliiksi tuli tämäkin henkisesti ja taloudellisesti. Täältä löytyy lisää oppeja tästä keissistä.

1. Putkessa tyhmyys tiivistyy

Tästä ei pääse nyt yli eikä ympäri. Eikä varsinkaan läpi. Miten tyhmä ihminen saa olla?

No nyt oli jo aika ankaraa itsensä ruoskimista. Mutta se suotaneen tässä kohtaa, kun tuhottomasti tunteja kauniina kesänä kului absurdin asian selvittämiseen.

Näin muotoiltuna asian saa kuulostamaan erittäin typerältä: asensin vesikiertoiseen lämmitykseen uuden puhaltimen niin, että puhaltimen putkissa oli tulpat. Sen jälkeen ihmettelin kun vesi ei kierrä. 🙂

img_2620
Voiko muka kaikissa tuotekuvissakin oleva kumirengas ollakin tulppa?!
img_2618
KYLLÄ. Tulppahan se on.

Vaikken sitä mistään voinutkaan tietää, saa hakea typerämpää tapaa ryssiä asiat. Jos haluat makeat naurut tai aikeissasi on tehdä jotain vastaavaa, lue täältä miten ainakaan ei kannata tehdä!

Tekemällä oppii. Niinhän sitä sanotaan. Monesti olen kuitenkin ajatellut, että vähempikin kokemus olisi riittänyt. Toisaalta, 23 vuotta maailman ympäri purjehtinut (lue: venettä korjannut) Henrik Lindblom totesi osuvasti: ”Mitä eroa on katastrofilla ja seikkailulla? Ero on korvien välissä!”

-Jussi 

P.S. Piditkö jutusta? Klikkaa tykkää ja pysyt matkassa mukana! 🙂  https://www.facebook.com/sy.liberta

Ennen ja jälkeen -juttussa myös muutamia onnistumisia. 🙂

Lisää juttuja siitä kuinka hommat tehdään Vaikeimman kautta löydät tästä

Lisää juttuja Veneen kunnostuksesta löydät tästä

Yksi kommentti artikkeliin “Tein itse ja ryssin – TOP 5 remonttimokat

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.