Luukkofiasko

Yrityksen ja erehdyksen kautta. Tää on niin raskas juttu, etten tiedä viitsiikö edes kirjoittaa, kun alkaa niin harmituttamaan. Tarkoituksenani oli kuitenkin tehdä vanhojen lukottomien ja heiveröisten luukkujen tilalle uudet siistit luukut hienosta mustasta polykarbonaatista. Idea löytyi kaverin veneen myynti-ilmoituksesta.

C__Data_Users_DefApps_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_Saved Images_637726_b_6b2b025a6e7c56df
Nikon siisti luukku.

Keskustelupalstoilta löytyi valmistajia luukuille. Paikaksi valikoitui Muovikilpi Oy Arabiassa. Vanhoista luukuista fläpille piirretyt mitat mukaan, ja tilaamaan uusia. Etuluukku on mustaa savun väristä kymppimillistä polykarbonaattia. Pitää olla Bruce Lee, että sen kenkäsee rikki!

Koska vene on itse tehty, ei kulkuaukkokaan ole symmetrinen, vaan toinen reuna on alempana kuin toinen. Luukkujen sahaaja ei ilmeisesti uskaltanut tehdä sutta, ja ensimmäinen versio menikin vähän pitkäksi.

WP_20160617_19_15_17_Pro__highres
Tunnollisesti leikatut luukut menivät epäsymmetristen kulkuaukon reunojen yli.

Kun sain luukun takaisin halutunlaisena, pääsin puuhastelemaan puuosia ja miettimään lukitusratkaisuja. Myös sen osalta tämä keissi meni vaikeimman kautta. Pienen ajatusvirheen vuoksi lukon reikä tuli asteen väärään paikkaan, mutta reikä osui täydellisesti kohdalleen. Harmi vain, että oikea kohta oli pari senttiä alempana…

WP_20160629_18_35_57_Pro__highres
Jos reiän pitäisi olla tossa, niin se olisi just sopivassa kohtaa!

Jotta keissi olisi ollut täydellinen fiasko, olin katsonut vituralleen myös päälle tulevan luukun kulkemisen. Sen taivuttaminen alkuperäisenkaltaiseksi ei tuntunut luonnistuvan missään, eikä siihen kannattanut itse alkaa. Kulkuaukon takaosassa oli lähes sentin alumiinilevy puun takana, mitä en ollut huomannut, joten ihan puuosien viilailulla sitä ei siihen saisi paikalle.

WP_20160617_19_14_50_Pro__highres
Uudet luukut odottamassa mallailua.

Fiasko sai kruununsa haljenneen etuluukun muodossa. Fantastic.

Jotta saisi veneen viimein siirrettyä omalle paikalleen Merihakaan kestävin luukuin (aidaton laituri), päätin tehdä pelkän etuluukun uusiksi, sahailla reunan kaarevaksi ja laittaa lukonreiän sopivaan kohtaan. Hosumisen seurauksena tuli käytettyä väärää poranterää ja fiasko sai kruununsa haljenneen etuluukun muodossa. Fantastic.

WP_20160703_16_33_25_Pro__highres
Käytä mieluummin metalliporia, siemenreikää suurentaen, niin ei käy näin.

Hyvässä harrastuksessa ei tietenkään kannata tunteja laskea, mutta melkein se on todettava, että tämän oppikokemuksen olisin mielelläni jättänyt saamatta.

Jussi

P.S. Onneksi tarina jatkui seuraavana vuonna onnellisemmissa merkeissä. Jatkokertomus löytyy tästä https://liberta.fi/uudet-luukut-veneeseen-vol-2/.

Lisää juttuja kategoriasta Vaikeimman kautta, löydät tästä

Lisää juttuja kategoriasta Veneen kunnostus, löydät tästä

3 kommenttia artikkeliin “Luukkofiasko

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.