Veneen sisämaalaus – Millä, miten, onnistuiko?

Liberta - veneen sisämaalaus
Valoa valkoisella.

Taitaa olla kevättä ilmassa muillakin kuin minulla. Muutamiakin kysymyksiä on tullut meilitse liittyen viimekeväisiin veneen sisämaalauksiin ja turkkilevyjen lakkauksiin. Tarkemmin ottaen käytettyihin maaleihin ja lakkoihin. En väitä olevani alan eliittiä näissä hommissa, mutta tässä lähinnä katsaus aineisiin, joita itse tuli käytettyä. Toki itselläkin meni aika pitkään aiheen tiimoilta googlaillessa ja eri ketjujen maali- ja venetarvikeliikkeitä kierrellessä.

Turkkilevyjen lakkaus

Floorboards before and after

Turkkilevyjen lakkauksessa käytetty aine oli Internationalin Schooner Gold. Levyt tuli lakattua 5-6 kertaa. Välihiontoja tuli tehtyä vähän laiskasti, sillä alkuun pinta oli hionnan jälkeen karkea. Lopulta niitä tuli tehtyä kaikkiin levyihin vain paria viimeistä kerrosta varten. Lopputulos oli hyvä, eikä lattia ole liian liukas.

Veneen sisämaalaus

Veneen sisämaalauksessa maalattiin salongin ikkunoiden ympärykset, katto, väliseinät, kattoluukkujen kehykset ja sivuseinien rimat. Ja samat keulahytissä.

20170427_1820241687437656.jpg
Pohjia ottamassa.

Kattoa lukuun ottamatta kaikki valkoiset osat maalattiin Tikkurilan Helmi -kalustemaalilla. Tummasta pinnasta johtuen maalia piti vetää useampi kerros: parin pohjamaalikerroksen lisäksi kaksi kerrosta varsinaista maalia. Kiilloksi otettiin ”80 kiiltävä” tuomaan eloa pintaan. Se oli onnistunut valinta. Varsinkin kattoluukkujen kehykset, jotka aiemmin tummina imivät valot itseensä, heijastavat nyt valon sisälle.

20170511_20350323 - Copy

Kattoa ei itse asiassa maalattu maalilla, vaan se käsiteltiin puuvahalla. https://www.osmocolor.com/puuvaha/osmo-color-puuvaha Väri oli 3186 Mattalumi. Katon värjäys olisi ollut työlästä pelkällä pensselillä. Nyt pensselillä hoidettiin rimojen reunat, päällipuoli vedettiin rullalla. Voisin sanoa, että katon värjäys oli maalauksista kaikkein onnistunein.

Puuosien petsaus

20170602_0752221955265026.jpg
Kaupoista loppunutta sävyä metsästettiin kissojen, koirien ja googlen kanssa.

Monet puuosat saivat myös kohennusta pintaansa. Ne petsattiin Liberonin tumman mahongin sävyisellä petsillä. Vinkkinä, että tätä sävyä ei meinannut löytyä mistään. Eli jos päädyt tähän, osta kerralla riittävä määrä! Petsin päälle vedettiin vielä pari kerrosta saman valmistajan Finishing Oil -öljyä. Pinnoista tuli kyllä nätit näillä!

20170601_194826
Myös moottorikoppa sai uuden ilmeen.

-Jussi

Ennen ja jälkeen -jutussa lisää ennen ja jälkeen juttuja. 🙂

Lisää juttuja kategoriasta Veneen kunnostus löydät tästä

2 kommenttia artikkeliin “Veneen sisämaalaus – Millä, miten, onnistuiko?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.