Estonian Cruising Guide ja muut Baltian satamaoppaat

Kaverini oli suunnitellut tulevaa kesälomareissua ja kurkannut katsaustamme viime kesälomareissun satamista. Aiheen tiimoilta tuli puheeksi kartat ja satamakirjat, joita reissulla käytimme.

Aloin muistella, että olihan meillä paperikartat oikeastaan koko reissusta, plotterin sähköisten lisäksi. Sitten tulikin mieleen hetki, jolloin pääsimme jonnekin vähän Hiidenmaan ohi. Sivut alkoivat loppua karttasarjasta, eikä seuraavia lehtiä löytynyt mistään. Silloin tulikin mieleen, että muuten niin, meidänhän piti mennä toista reittiä ja tämän osuuden kartat jäivät kokonaan ostamatta!

Rohukülan satama
Rohukülan satama tuli vastaan pyytämättä ja yllätyksenä

Alkuperäinen reittisuunnitelma oli pyyhkäistä Viron pohjoisrannikolta Gotlantiin, mutta sitkeiden vastatuulten takia mentiinkin sisäreittiä. Lopulta karttasarjan puuttuminen ei haitannut. Seuraavaa retkeä varten kyllä ostan sen, sillä siitä on niin paljon helpompi hahmottaa iso kuva reitistä.

Yleisnäkymää varten olleet 1:500 000 kartat taas olivat erinomaisia päiväkohtaisten reittien suunnittelussa ja matkojen hahmottamisessa. Niistä ei kuitenkaan ole mitään iloa reimatuilla sisäreiteillä.

Karttasarjan (Charts of Estonia vol. 2) lisäksi meillä oli käytössä 1:500 000 kartat koko Itämerestä (SE7 Östersjön South & SE6 Österjön North) sekä kolme satamakirjaa, joita kurkataan seuraavaksi.

estonian cruising guide261113406..jpg
Satamakirjojen klassikko, Viron satamien raamattu Estonian Cruising Guide

Estonian Cruising Guide, revised 3rd edition (2015)

Viron-purjehtijan raamattu. Kirjoittajat Jaano Ots ja Hillar Kukk ovat purjehtineet kirjan 52 satamaa läpi, joten kirja sisältää olennaiset tiedot satamista. Uusia satamia on tullut kuin sieniä sateella ja vanhoja on paranneltu, joten kannattaa ehdottomasti ostaa tämä uudistettu versio.

Kirja on kooltaan A5. Se on neliväripainettu ja kierresidottu laadukkaalle pinnoitetulle paperille. Jokaisesta satamasta on omalla aukeamallaan Viron merenkulkulaitoksen karttakuva, valokuva sekä sataman tekniset tiedot ja palvelut. Kirja on englanninkielinen.

Plussat:

 • Karttakuva yleisnäkymästä, satamasta piirros ja valokuva – saa hyvän käsityksen aiemmin tuntemattomasta paikasta, johon on ajamassa
 • Selkeästi jäsennellyt tiedot
 • Sataman kattavat yhteystiedot (VHF, puhelin, sähköposti ja nettisivut)
 • Etäisyystaulukot satamien välillä
 • Sivujen reunat värikoodattu alueittain helpottaen sataman löytämistä
 • Kirjan koko on käytännöllinen. Ainakin itse haluan vielä satamaan tullessa usein kurkata viime hetken varmistukset, paperikartalta ilman tarvetta zoomailla samalla kun ohjaa ja seuraa liikennettä

Miinukset:

 • Ei valittamista

Ehdottomasti ostoslistalle, jos matka suuntautuu Viroon!

Kirjan löydät esim. täältä.

harbours of the baltic states1842747400..jpg
Baltian satamat yksissä kansissa – Harbours of the Baltic States

Harbours of the Baltic States – Cruising guide to Lithuania – Latvia – Estonia, 9th Edition (2016)

Asteen kattavampi satamaopas, joka sisältää maa- ja satamakohtaiset yleistiedot. Olkoonkin, että maakohtaiset tiedot olivat vähän brittiläisestä näkökulmasta, mukana oli myös hyvää yleistietoa ja lyhyttä taustoitusta alkaen historiasta.

Itse satamista oli paitsi piirroskuva ajoreitistä satamaan, myös valokuva/valokuvia itse satamasta. Satamista on mukana Liettuan rannikon neljä satamaa, Latviasta Riianlahden satamineen yhteensä 12 satamaa, Virosta 32 satamaa. Kirja on englanninkielinen.

Plussat:

 • Hyvät perustiedot satamista
 • Kiva lisä (ainakin osan) satamien/kaupungin palveluista ja nähtävyyksistä enemmän matkailijan kuin purjehtijan näkökulmasta
 • Hyvät selitteet ajolinjoista isoissa satamissa, esim. Liepajasta
 • Maakohtaiset tiedot mukavaa lisätietoa

Miinukset:

 • Ei niin silmäiltävä kuin Estonian Cruising Guide (esim. palvelujen symbolimerkinnät)
 • Silmäiltävyyden puute hankala myös satamia lähestyttäessä kun alkaa kaivella juuri nyt tarvittavia VHF-kanavia tai puhelinnumeroita
 • VHF ja puhelinnumerot puuttuivat osasta satamia, alkaen esim. Piritasta

Kirja löytyi John Nurmiselta. Kauppa on nyt auki uuden omistajan pitämänä.

hamnguiden 7452539511..jpg
Satamakirja Ruotsin kaakkoiskulmasta – Hamnguiden 7

Hamnguiden 7 – Söderköping – Skanör – Gotland – Öland – Bornholm (2010)

Hyvin kattava kirja satamista isolta alueelta. Erinomainen hankinta Ruotsin kaakkoiskulman koluamiseen. Kirjassa kerrotaan yhteensä 428:sta (!) luonnon- ja vierassatamasta. Satamista on karttakuvausten lisäksi valokuvat. Tänä vuonna kirjasta on tullut uudempi painos, joka varmasti paikkaa tämän version vanhentuneita tietoja. Kirja on ruotsinkielinen.

Plussat:

 • Erittäin kattava opus, isolle alueelle
 • Ilmakuva hieman ylempää antaa vähän käsitystä myös ympäristöstä (esim. pelkkä laituri keskellä ei yhtään mitään/ihana autio ankkurilahti)

Miinukset:

 • Satamakuvaukset vanhentuneet
 • Koko ja paino rantautuessa tapahtuvaan silmäilyyn
 • Vieraspaikkojen määrät puuttuu

Löydät kirjan uusimman painoksen mm. täältä.

Satamakirjat.jpg
Satamakirjallisuutta yhdelle kesälomareissulle

Estonian Cruising Guidea on vaikea ohittaa

Kaikki kirjat ovat erinomaisia ja ainakin itse tykkään siitä että voin nopeasti silmäillä satamatietoja uuteen tuntemattomaan satamaan ajettaessa.

Voin suositella kaikkia edellä mainittuja satamakirjoja. Informatiivisin ja mukavimmin silmäiltävä on silti Estonian Cruising Guide. Jos suunnitelmissa on purjehdus Riikaan, löytyvät samat Länsi-Viron satamatiedot myös Harbours of the Baltic States -satamakirjasta. Kirjasta kuitenkin puuttuu Riianlahden satamia, kuten Pihelgalaid, Munalaid ja Manilaid. Liepajan suuntaan menijöiltä tai Saaremaan kiertäjiltä taas puuttuu osa Saaremaan satamista, kuten Mõntu, Lõmala ja Veere. Eli Estonian Cruising Guidea on vaikea ohittaa.

-Jussi

Kuvia ja fiiliksiä kesälomareissultä löydät täältä

Libertan satamakatsaus puolestaan löytyy tästä

Lisää juttuja kategoriasta Purjehdus löydät tästä

Lisää juttuja kategoriasta Turvallisuus löydät tästä

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.