Kaverini oli suunnitellut tulevaa kesälomareissua ja kurkannut katsaustamme viime kesälomareissun satamista. Aiheen tiimoilta tuli puheeksi kartat ja satamakirjat, joita reissulla käytimme.
Aloin muistella, että olihan meillä paperikartat oikeastaan koko reissusta, plotterin sähköisten lisäksi. Sitten tulikin mieleen hetki, jolloin pääsimme jonnekin vähän Hiidenmaan ohi. Sivut alkoivat loppua karttasarjasta, eikä seuraavia lehtiä löytynyt mistään. Silloin tulikin mieleen, että muuten niin, meidänhän piti mennä toista reittiä ja tämän osuuden kartat jäivät kokonaan ostamatta!

Alkuperäinen reittisuunnitelma oli pyyhkäistä Viron pohjoisrannikolta Gotlantiin, mutta sitkeiden vastatuulten takia mentiinkin sisäreittiä. Lopulta karttasarjan puuttuminen ei haitannut. Seuraavaa retkeä varten kyllä ostan sen, sillä siitä on niin paljon helpompi hahmottaa iso kuva reitistä.
Yleisnäkymää varten olleet 1:500 000 kartat taas olivat erinomaisia päiväkohtaisten reittien suunnittelussa ja matkojen hahmottamisessa. Niistä ei kuitenkaan ole mitään iloa reimatuilla sisäreiteillä.
Karttasarjan (Charts of Estonia vol. 2) lisäksi meillä oli käytössä 1:500 000 kartat koko Itämerestä (SE7 Östersjön South & SE6 Österjön North) sekä kolme satamakirjaa, joita kurkataan seuraavaksi.

Estonian Cruising Guide, revised 3rd edition (2015)
Viron-purjehtijan raamattu. Kirjoittajat Jaano Ots ja Hillar Kukk ovat purjehtineet kirjan 52 satamaa läpi, joten kirja sisältää olennaiset tiedot satamista. Uusia satamia on tullut kuin sieniä sateella ja vanhoja on paranneltu, joten kannattaa ehdottomasti ostaa tämä uudistettu versio.
Kirja on kooltaan A5. Se on neliväripainettu ja kierresidottu laadukkaalle pinnoitetulle paperille. Jokaisesta satamasta on omalla aukeamallaan Viron merenkulkulaitoksen karttakuva, valokuva sekä sataman tekniset tiedot ja palvelut. Kirja on englanninkielinen.
Plussat:
- Karttakuva yleisnäkymästä, satamasta piirros ja valokuva – saa hyvän käsityksen aiemmin tuntemattomasta paikasta, johon on ajamassa
- Selkeästi jäsennellyt tiedot
- Sataman kattavat yhteystiedot (VHF, puhelin, sähköposti ja nettisivut)
- Etäisyystaulukot satamien välillä
- Sivujen reunat värikoodattu alueittain helpottaen sataman löytämistä
- Kirjan koko on käytännöllinen. Ainakin itse haluan vielä satamaan tullessa usein kurkata viime hetken varmistukset, paperikartalta ilman tarvetta zoomailla samalla kun ohjaa ja seuraa liikennettä
Miinukset:
- Ei valittamista
Ehdottomasti ostoslistalle, jos matka suuntautuu Viroon!
Kirjan löydät esim. täältä.

Harbours of the Baltic States – Cruising guide to Lithuania – Latvia – Estonia, 9th Edition (2016)
Asteen kattavampi satamaopas, joka sisältää maa- ja satamakohtaiset yleistiedot. Olkoonkin, että maakohtaiset tiedot olivat vähän brittiläisestä näkökulmasta, mukana oli myös hyvää yleistietoa ja lyhyttä taustoitusta alkaen historiasta.
Itse satamista oli paitsi piirroskuva ajoreitistä satamaan, myös valokuva/valokuvia itse satamasta. Satamista on mukana Liettuan rannikon neljä satamaa, Latviasta Riianlahden satamineen yhteensä 12 satamaa, Virosta 32 satamaa. Kirja on englanninkielinen.
Plussat:
- Hyvät perustiedot satamista
- Kiva lisä (ainakin osan) satamien/kaupungin palveluista ja nähtävyyksistä enemmän matkailijan kuin purjehtijan näkökulmasta
- Hyvät selitteet ajolinjoista isoissa satamissa, esim. Liepajasta
- Maakohtaiset tiedot mukavaa lisätietoa
Miinukset:
- Ei niin silmäiltävä kuin Estonian Cruising Guide (esim. palvelujen symbolimerkinnät)
- Silmäiltävyyden puute hankala myös satamia lähestyttäessä kun alkaa kaivella juuri nyt tarvittavia VHF-kanavia tai puhelinnumeroita
- VHF ja puhelinnumerot puuttuivat osasta satamia, alkaen esim. Piritasta
Kirja löytyi John Nurmiselta. Kauppa on nyt auki uuden omistajan pitämänä.

Hamnguiden 7 – Söderköping – Skanör – Gotland – Öland – Bornholm (2010)
Hyvin kattava kirja satamista isolta alueelta. Erinomainen hankinta Ruotsin kaakkoiskulman koluamiseen. Kirjassa kerrotaan yhteensä 428:sta (!) luonnon- ja vierassatamasta. Satamista on karttakuvausten lisäksi valokuvat. Tänä vuonna kirjasta on tullut uudempi painos, joka varmasti paikkaa tämän version vanhentuneita tietoja. Kirja on ruotsinkielinen.
Plussat:
- Erittäin kattava opus, isolle alueelle
- Ilmakuva hieman ylempää antaa vähän käsitystä myös ympäristöstä (esim. pelkkä laituri keskellä ei yhtään mitään/ihana autio ankkurilahti)
Miinukset:
- Satamakuvaukset vanhentuneet
- Koko ja paino rantautuessa tapahtuvaan silmäilyyn
- Vieraspaikkojen määrät puuttuu
Löydät kirjan uusimman painoksen mm. täältä.

Estonian Cruising Guidea on vaikea ohittaa
Kaikki kirjat ovat erinomaisia ja ainakin itse tykkään siitä että voin nopeasti silmäillä satamatietoja uuteen tuntemattomaan satamaan ajettaessa.
Voin suositella kaikkia edellä mainittuja satamakirjoja. Informatiivisin ja mukavimmin silmäiltävä on silti Estonian Cruising Guide. Jos suunnitelmissa on purjehdus Riikaan, löytyvät samat Länsi-Viron satamatiedot myös Harbours of the Baltic States -satamakirjasta. Kirjasta kuitenkin puuttuu Riianlahden satamia, kuten Pihelgalaid, Munalaid ja Manilaid. Liepajan suuntaan menijöiltä tai Saaremaan kiertäjiltä taas puuttuu osa Saaremaan satamista, kuten Mõntu, Lõmala ja Veere. Eli Estonian Cruising Guidea on vaikea ohittaa.
-Jussi
Kuvia ja fiiliksiä kesälomareissultä löydät täältä
Libertan satamakatsaus puolestaan löytyy tästä
Lisää juttuja kategoriasta Purjehdus löydät tästä
Lisää juttuja kategoriasta Turvallisuus löydät tästä