Ämpäri pressun painona

Katsaus viime talven oppeihin. Viime talveksi pukki vaihtui tönäreihin. Samalla piti vähän miettiä mihin pressun narut kiinnittäisi. Aiemmin tukevaan teräspukkiin saattoi kiinnittää narut huoletta. Vaikka kuinka olisi tuullut, ei vene olisi lipsahtanut nokalleen. Venetukien kanssa tilanne on täysin toinen.

Norminäkymä rannassa, erilaisia kalliita ja painavia pakkasen kestäviä nesteitä roikkumassa pressun painona.

Mahdottomalta ajatukselta tuntui, että olisi alkanut hamstrata jotain kalliita pakkasen kestäviä nesteitä isoissa kanistereissa. Varmasti toimiva keino, mutta meillä ei ole mitenkään mahdollista alkaa säilöä niitä missään. Ja toki kova homma niiden roudaamisessakin on.

Jossain keskustelupalstalla oli kommentti ämpäreistä, joissa on kiviä ja reikä pohjassa, niin että vesi pääsi valumaan ulos. Tässä oli ideaa. Joskin reikäiset ämpärit ovat käyttökelvottomia muuhun. Tästä kuitenkin nappasin ajatuksen ämpäreiden käytöstä.

Modasin ajatusta omiin tarkoituksiin sopivammaksi. Haluan pitää ämpärit ehjänä, koska haluan käyttää samoja ämpäreitä kesällä veneessä, jolloin roudausta ei tarvitse tehdä ja tarvittava varastotila on minimissään. –> Ostin 12 ämpäriä kansineen. Painoksi kaavailin mitä vaan sopivaa.

Painolasti oli lopulta kirjaimellisesti nenän alla. Nimittäin vene on hiekkakentällä. Pressua laitettaessa otin kunkin ämpärin kohdalta muutaman pistolapiollisen hiekkaa per ämpäri. Kansi päälle ja ämpäri narulla pressuun kiinni. Keväällä on helppo ja nopea ottaa narut irti ja kaataa hiekat niille sijoilleen.

Ainut epäilyttävä asia oli kansien pysyvyys. Kansien päälle kertyy vettä, joka jäätyy. Toisaalta kovilla tuulilla ämpäri voi hakata veneen kylkeen ja kansi poksahtaa irti tai ämpäri halki. Asteen myös arvelutti nykyämpäreiden kahvojen kestävyys.

Kuinka kävi? Oliko ämpärit toimiva ratkaisu pressun painoina?

Hyvin kävi! Ämpärit ajoivat asiansa erinomaisesti! Pressu pysyi hyvin tasapainossa, ämpärit ehjinä ja kannet päällä. Jossain kohtaa talvea yksi ämpäri oli pudonnut. Oliko huono solmu vai pressun nurkka repesi, en muista enää. Joka tapauksessa ämpäri pysyi ehjänä ja ei muuta kuin uudelleen kiinni.

Esteettisyydestä voi olla montaa mieltä. Mutta eipä ne verrokkina olleet kannutkaan niin hienoja ole. Silmä tottuu kyllä ämpäreihinkin. Etenkin jos ne ovat vielä käytännöllisiäkin.

Ämpäri pressun painona oli toimiva ratkaisu.

Keväällä oli helppo ja nopea tyhjätä ämpärit ja huuhdella hiekat pois. Puolet ämpäreistä jäi veneelle, loput nippuun ja kannet muovipussiin. Autolle roudatessa kaikki mahtuivat toisen käteen.

Jäikö monttuja? Mitä jos kaikki muutkin tekisi samoin?

Ei jäänyt. Kaadoin hiekat samoille sijoille mistä olin ne ottanut. Ei jää jälkiä tai monttuja hiekkakentälle parista lapiollisesta. Vaikkei keväällä tullut oikeen vettäkään niin muutamat lapiolliset tasoittuivat nopeasti, eikä niiden paikkaa kohta edes huomannut, vaikka yritti katsella.

Ensi talvena uudestaan.

-Jussi

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.