Satamakatsaus Itämeren kierroksen 2018 satamiin: Puola ja Kaliningradin ohitus

Kuljimme reittiä Sindbad – Gdynia – Gdansk – Klaipeda – Liepaja – Kõiguste – Kärdla – Lohusalu – Sindbad. Tarkka reitti löytyy täältä. Seuraavassa katsausta reitin satamiin.

No huh! Olipa muuten lyhyt lista satamista näin jälkikäteen katsottuna! Aloitimme kesäloman reippaasti purjehtimalla yhtä soittoa Puolaan. Ja loppuloma olikin sitten paluuta takaisinpäin.

Matka eteni hienosti! Tässä mahtavaa kyytiä aamuneljältä Hangon edustalla. Mikäs siinä oli vahtia pidellessä!

Jollekin työkaverille yritin havainnollistaa matkaa niin, että jos ensin vetää menomatkalla viisi päivää 24/7, se tarkoittaa paluumatkalla, samaa vauhtia edeten, kolmea viikkoa normaaleja 8 tunnin työpäiviä tehden… Ei enää kuulosta lomalta! Niimpä paluumatkaakin piti jouduttaa pidemmin legein, jotta olisi ollut riittävästi aikaa myös ottaa rennosti.

Gdynian vierasvenesatama

Gdynian satamassa - Liberta.fi
Iloisin mielin Gdynian satamassa.

Olimme tehneet tiedustelureissun Gdanskiin jo keväällä. Nyt olimmekin menossa suoraan sinne. Kun soitimme satamatoimistoon, saimme tietää, että satama oli suljettu suuren purjelaivatapahtuman takia. Nice! (Kesän 2019 Baltic Sail järjestetään Gdanskissa 5. – 8.7.) Rehellisyyden nimissä on todettava, että Gdyniaan ei sitten uskaltanutkaan soitella, vaan posotimme suoraan sisään. Kohtuullisen lähellä, 10 mailin päässä olisi ollut vielä Hel, mutta viiden päivän merellä olon jälkeen rasvainen ruoka maistui jo suussa ja rantautumisolut kurkussa… 🙂 Niinpä vedimme tyynesti lähinpään vapaaseen ruutuun jonkun pursiseuran paikalla, varsinaisten vierasvenepaikkojen ollessa täyteen ammutut.

Heti kohta olikin satamakaveri kumiveneellä paikalla ja pienen tuuminnan jälkeen meille löytyi vapaa paikka toisen venekerhon käyttämättömiltä paikoilta. Heti sisääntulon oikeassa reunassa on pilottikirjan mukaan 50 vieraspaikkaa ja lisäksi sopimuksen mukaan sataman venekerhojen paikkoja. Tilaa riitti hyvin, vaikka myös Gdyniassa oli samanaikaisesti oma purjehdustapahtuma.

Itse satama oli erittäin hyvä ja suojaisa. Suihkut, vessat ja pesukoneet löytyivät huoltorakennuksesta. Joskin purjehdustapahtuman tuoma väenpaljous sai vessavahdit kyselemään maksuja, hermojen menemiseen asti.

Lähellä on paljon ravintoloita ja ainakin heinäkuun alussa lähialue maailmanpyörineen ja myyntikojuineen kuhisi turisteja. Uimaranta leikkipaikkoineen on ihan vieressä, joten lapsiperheille riittää aktiviteettiä. Juna löytyy myös kävelymatkan päästä ja sillä pääseekin kätevästi esim. Sopotiin ja Gdanskiin.

Meillä oli käytössä RCC Pilotage Foundationin The Baltic Sea -kirja. Kirjasta on tullut nyt uudempi versio, kolmannessa editiossa joidenkin satamien yhteystiedot olivat vanhentuneet.

Gdanskin vierasvenesatama

Ajo Gdanskin vierasvenesatamaan oli elämys itsessään dystooppisine teollisuusmaisemineen.

Jos joku satama on kaupungin ytimessä, niin se on Gdanskin vierasvenesatama! Satama on viiden mailin päässä sisäänajon suulta ja aivan vanhan kaupungin sydämessä. Pelkästään ajo kaupunkiin, dystooppisen, osin hylätyn, osin aktiivisen satamasokkelon läpi, oli ikimuistoinen elämys.

Uusi kävelysilta pakottaa odottelemaan omaa vuoroa. Purjehdustapahtuman päättyessä saimme väistellä lähteviä upeita purjelaivoja.

Keväisen reissun lisäksi käväisimme kaupungissa junalla Gdyniasta. Purjelaivojen ihastelun lomassa saimme samalla varmistettua paikan itsellemme ja tarkistimme uuden kävelysillan aukioloajat.

Gdanskin kävelysillan aukioloajat - Liberta.fi
Gdanskin kävelysillan aukioloajat huhtikuusta lokakuuhun.

Samaan aikaan kun saavuimme kaupunkiin, meitä oli vastaanottamassa tuhannet kaupunkilaiset. Tai mahdollisesti he olivat myös saattamassa purjelaivoja liikenteeseen. Joka tapauksessa aukioloajat eivät tullessa ihan natsanneet. Aukioloaikojen oikeellisuuteen liittyen tarkistin lähtökuvien tiedoista, että silloin ainakin silta oli auki yllä olevan mukaisesti ja pyyhälsimme ulos 8:45.

Gdanskin satama - Liberta.fi
Gdanskin vierasvenesatama on tosiaan ihan ytimessä. Kuvan vasemmassa reunassa on kaupungin tunnetuimpia näkyjä, vanha nosturi Stary Żuraw. Keltainen rakennus suoraan keulan edessä on merimuseo, johon kannattaa tutustua!

Satamassa riittää tapahtuman ulkopuolella paikkoja ja soittamalla toimistoon, saa jo tullessa oman paikkanumeron. Satama on lukitun portin takana, vartija päivystää 24/7 modernissa toimistorakennuksessa. Tiloista löytyy ihan hyvät suihkut, vessat ja pesukoneet. Rannassa on muutama venetarvikeliike ja kävelyetäisyydellä useampikin ruokakauppa.

Vanha kaupunki nähtävyyksineen ja ravintoloineen on vieressä. Kaupunki oli jo tuttu, niinpä me pyyhälsimme junalla pariksi päiväksi Varsovaan.

Netistä löytyi vähän nihkeästi Puolan satamien omia sivuja. Ohessa kuitenkin lisätietoja Gdanskin satamasta.

Kaliningradin ohitus

Kaliningradin ohitus suunnitteilla - Liberta.fi
Kaliningradin ohitus suunnitteilla.

Kuinka kaukaa Kaliningrad tulisi kiertää? Mites nämä kaikki ampumavaroitukset? Siinäpä kysymyksiä, jotka tuntuivat askarruttavan kaikkia tienoolla liikkuneita veneilijöitä.

From Russia With Love - Liberta.fi
From Russia With Love.

Venäjän aluevesirajat kiertävät todella kauas. Kukaan ei lähde koukkaamaan puoleen väliin Itämerta, kun vaihtoehtona on suorempiakin reittejä. Eräs rantaparlamentin yksinpurjehtija olikin hölmöyksissään ajanut ihan vierestä ja oli saanut sotalaivat saattajiksi, ottaakseen vauhtia hieman ulompaa.

Jätimme suunnilleen parikymmentä mailia väliä rantaan.

Joku parikymmentä mailia taisi olla aika yleisesti jätetty hajurako. Kun suuntakin oli sopiva, niin jätimmekin suunnilleen sen verran väliä varmuuden vuoksi. Ja hyvä niin, saimme mennä ohi rauhassa.

Kieltämättä ei jäänyt mitään tarkkaa tietoa tästä asiasta ja tuntui, että kaikki menivät omien riskinottorajojensa mukaan. Myöskin ammunnat olivat kysymysmerkki. Ruotsin Sjöfartsvärketin sivuilta löytyy varoitukset Itämeren alueella. Jotain sotaharjoituksia oli meneillään, mutta tiedot niistä olivat hyvin epämääräisiä. Ammunnoista ilmoitettiin ja sitten ne peruttiin…

Matka jatkuu seuraavassa jutussa Liettuassa.

-Jussi

P.S. Piditkö jutusta? Klikkaa tykkää Facebookissa ja pysyt matkassa mukana! 🙂Facebook - Liberta

Yksi kommentti artikkeliin “Satamakatsaus Itämeren kierroksen 2018 satamiin: Puola ja Kaliningradin ohitus

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.