Eristyksen aika

Viime kesälomareissulla keulahytti tuntui keräävän runsaasti kosteutta. Yksi syy tähän oli varmasti vedenalaisen osan eristämättömyys. Paljas metallipinta hohkaa myös kylmyyttä varsinkin vesien viiletessä. Ratkaisuina näihin päätin eristää keulan vedenalaiset osat ja laittaa keulahytin luukkuun venttiilin.

This is where it's going to be - Liberta.fi
Kylmää hohkaava alumiini.

Kelit maalis-huhtikuussa olivat sen verran viileät, ettei mitkään materiaalit oikeen materiaalit kiinnittyneet, joten homma piti jättää myöhemmäksi. En ollut myöskään varma miten homman hoitaisin, joten päätin kokeilla kantapään kautta.

Learing by doing - Liberta.fi
Tulipahan testattua.

Jonkunverrankin tuli luettua keskustelupalstoja ja muita blogeja tämänkin aiheen tiimoilta. Kaikenlaista oli kokeiltu eristelevyistä ruiskutettaviin materiaaleihin. Meilläkin vedenyläpuolinen osa, ml. katto, on ruiskutettu polyuretaanilla.

Koska eristettävä pinta-ala oli aika pieni, lähdin kokeilemaan ruiskutettavaa eristevaahtoa. Ei toiminut. Jollain kehikolla kerroksen olisi voinut saada rajattua, mutta käsivaralta missään määrin tasaisen kerroksen tekeminen ei onnannut. Myöskään tursotuksen jälkein tasoitus ei ollut vaihtoehto. Mutta tulipahan testattua.

Roudausta - Liberta.fi
Eristeet rullalle ja menoksi.

Seuraava vaihtoehto oli valmiiden solumuovieristeiden käyttö. Ihan päteviä virityksiä on tehty erilaisista telttapatjamateriaaleista, mutta päätin ottaa lompakon kauniiseen käteen ja ostaa paksumpaa ja kalliimpaa tarrapintaista eristettä tähän hommaan.

Päätin ottaa lompakon kauniiseen käteen ja ostaa paksumpaa ja kalliimpaa tarrapintaista eristettä tähän hommaan.

Valmis liimapinta helpotti hommaa huomattavasti.

Paksumpi 32mm eriste oli helposti työstettävä ja tietysti isoilla paloilla homma eteni aluksi vauhdikkaasti. Lisäeurojen panostus valmiiksi liimapintaiseen materiaaliin kannatti, palojen asennus oli paljon helpompaa ja nopeampaa. Toki liima takertuu ennen pitkää mattoveitsen terään, mutta se on pieni paha verrattuna liimojen levittämiseen ym.

Hyvää yrittää, mutta priimaa pukkaa.

Pikkupalojen leikkely oli aikaa vievää. Mutta, niin kuin yleensä, nälkä kasvaa syödessä. Tällä(kin) kertaa homma lähti lapasesta kun ”samallahan ne nyt laittaa” myös kaappeihin hyllyjen alle. Ja kun nyt rupesi, niin irrotetaan nyt samalla lattialaudatkin… Lopulta eniten aikaa vei jyystää lattian alle menneistä paloista riittävän ohuet ja oikeassa kulmassa ohenevat… 🙂

Mutta aika hyvä tuli ja ainakin omasta mielestä tuntui heti vähemmän kostealta.

Tällä(kin) kertaa homma lähti lapasesta.

Undet the saloon bench - Liberta.fi
Mutta hei, mites nää salongin penkin aluset?

Hetken oli tyytyväinen siihen. Mutta  siitähän se ajatus tietysti lähti seuraavaan huoneeseen… jäi vähän tuota materiaaliakin, ehkä sen voisi tyrkätä perähyttiin. Mutta mites sen salongin kanssa?

Jos nyt vähän laittaisi fyllinkiä sinne salonkiinkin…

Salongin punkkien kanssa oikeastaan sama tarina, kylmää ja kosteutta hohkaa. Ja oikeastaan isompana asiana vielä se, että siellä on säilytetty alumiinia jalompaa metallia olevia juttuja, joiden sijoitteluja on tullut jouduttua katsomaan tarkemmin. Niinpä ajattelin, että kokeillaas laittaa sinne retkipatjoista värkätyt ohuemmat eristeet ja katsotaan miten hyvin toimii.

EU regulated instructions for use to these gloves!! - Liberta.fi
Miten on tultu toimeen ennen EU-direktiivin mukaisia käyttöohjeita näppylähanskoille?

Retkipatjojen työstäminen oli helpompaa. Toki niiden osalta hommaa hidasti liimaus. Liimojen osalta piti olla tarkkana, että löysi aineen, joka ei syövyttänyt materiaalia, mutta kuitenkin tarrautui kiinni. Ostin aika kovakäryistä sprayliimaa, joka olikin hyvä tähän. Homma eteni nopeasti ja liimaa oli helppo lisätä jos joku kulma jäi repsottamaan. Mutta niin kuin usein, tuli säästettyä väärässä paikkaa ja liima loppui viime metreillä kesken. Siihen hätään ei tietysti samaa tavaraa löytynyt. Käytin No more nailssia, mikä oli vähän stydiä tavaraa siihen hommaan. Mutta ainakin pysyy.

Liimaten ja leikaten.

Pienimpiä paloja oli kätevin leikata saksilla ja palapelin sai aika nätisti kasaan.

Ihan hyvä tuli.

Nähtäväksi jää miten hyvin nämä vaikuttavat, mutta varmasti olivat parannus aiempaan.

– Jussi

Lisää juttuja kategoriasta Veneen kunnostus löydät tästä

Yksi kommentti artikkeliin “Eristyksen aika

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.