Erinäisiä pikkujuttuja, osa 4: tuuliperäsimen asennuksen loppusilaus, lisää hyllytilaa ja uusia liukuestemattoja

Jatkoa isompien ja pienempien hommien sarjaan, joita ollaan tehty kesän aikana.

Tehtävälistoja - Liberta.fi
Erinäköistä puuhaa, ostettavaa ja selvitettävää piisasi tänäkin kesänä.

Tuuliperäsimen asennuksen viimeisiä silauksia

Tuuliperäsimen asennuksesta oli jäänyt vielä muutamia juttuja, jotka jäivät viime tinkaan. Yksi oli erittäin hankalassa paikassa olevan tukivarren kiinnityspultin mutterin kiinnitys.

Klippi tuuliperäsimen asennuksesta - Liberta.fi
Kaisu tuuliperäsimen asennushommissa - Liberta.fi
Pieni nainen vai iso vene?

Mutteria ja prikkoja yritettiin saada osumaan ja pysymään jos jonkinlaisin peili + jatkovarsivirityksin, mutta heikoin tuloksin. Paikka on hyvin ahdas, eikä todellakaan huvittaisi jäädä sinne jumiin pyrstö ylöspäin. Onneksi Kaisu oli sopivan kokoinen siihen hommaan ja mutteri saatiin kuin saatiinkin paikalleen ilman jumiin jäämistä. Ja ilman että laatikoita olisi tarvinnut alkaa rälläköidä auki. Hyvä niin!

Peräsimen lukitsin rälläköinnin alla.

Halusin tehdä telineen, jolla lukita peräsin pystyasentoon. Näin peräsin pysyisi poissa jaloista ja koko istumalaatikko olisi käytetävissä tuuliperäsimellä ajettaessa. Ensimmäinen versio tästä lukitsimestä syntyi ennen lomareissua. Kierrätysversiossa lukitsimena toimii keväällä keulalta otetusta ankkuriluukun puolikkaasta rälläköity osa. Sopivaksi soviteltuun osaan tuli pultit, joilla osan saa pökättyä paikoilleen sitä varten porattuihin reikiin. Peräsin lukittuu keskelle ja tuuliperäsimen oma lapa hoitaa ohjailun.

Peräsin lukittuna keskelle. Suuntaa pääsee muuttamaan muuttamalla ajettavaa tuulikulmaa tuuliperäsimestä.

Ensimmäinen versio peräsimen lukitsimesta tuntui varsin toimivalta ja ajoi asiansa mainiosti kesälomapurjehduksella Itämerellä. Ainakaan heti ei tunnu olevan tarvetta tehdä siitä seuraavaa versiota.


Lisää hyllytilaa

Säilytystilaa ei ole koskaan tarpeeksi. Keittiön lavuaarin alla oli hyvää käyttämätöntä tilaa, joka oli syytä valjastaa pesuaineiden ja muiden tykötarpeiden säilytykseen.

Keittiön lavuaarin alla oli rutkasti turhaa tilaa.

Tyylipisteitä ei haettu kun käytin kierrätysluonteisesti hyllyntekoon kierrätyslautaa ja mm. vanhasta kulkuaukon luukusta jäänyttä tavaraa. Tärkeintä oli saada kesän reissua varten säilytystilat käyttöön ja hifistellä tarvittaessa myöhemmin.

Jäähdytysaukkoa jääkaapin moottorille. Hyllyn ja seinien sovittelua.

Tärkeintä oli saada johdot kulkemaan ja ilma kiertämään jääkaapin moottorilta. Lisäksi oma arvonsa on nopealla purettavuudella. Eri projektien yhteydessä on oppinut arvostamaan sitä, että hyllyn saa parilla ruuvilla irti, mikäli joku paikka vaatii enemmän tilaa askarrella.

Ei siis mikään kauneuskilpailun voittaja, mutta asiansa ajavaa lisätilaa… 🙂


Uudet liukuestematot keulaan

Libertan koko ulkoasu on enemmän kuin asteen turhan ruma vanhoista kansikatteista johtuen. Vanhat matot ovat reunoilta revenneet ja repsottavat. Itse pitopuoli on kuitenkin edelleen kunnossa, minkä takia, käytäntö edellä, katteiden uusiminen ei ole ollut prioriteettilistan kärjessä.

Vanha liukuestematto irti, maalit pois ja uudet tilalle.

Tänä kesänä tarkoitus oli aloittaa homma jostain kulmasta ja testata materiaalia. Luonteva kohta oli keula, jota modattiin jo muutenkin. Pala kerrallaan aloittaminen oli hyvä idea, niin näki käytännössä miten isosta hommasta on kyse.

Jo aiemmin keväällä huomasin, että vanhojen katteiden irrotus on työlästä. Samalla keula tuli maalattua odottamaan mahdollisia mattoja. Juuri ennen lomia ehdin kuin ehdinkin homman tehdä.

Askartelua paskartelua.

Jos olisi lompsa kunnossa niin olisin ostanut Treadmasterin valmiita palasia liimapinnalla. Kun ei, niin ostin edullisempaa tavaraa rullassa metritavarana ja liisteröin ne kiinni erikseen. Aika askarteluhan siinä oli, noinkin pienessä osassa.

Vaalea väri muuttaa ulkonäön kokonaan.

Rullatavaran etu on se, että voimme tehdä siitä isoja kokonaisia pintoja. Tai siis, jos osaamme. Pikkupalojen kanssa askarrellessa huomasi hyvin kuinka hankalaa palat on saada sopimaan. Näyttääkin siltä että ihan ilman rakoja koko kantta on turha edes yrittää tehdä. Valkoinen väri taas valikoitui ihan turhamaisuutta. Muuttaahan se veneen ulkonäön selvästi vähemmän romuluisen näköiseksi.

Juuri sellainen homma, joka on helppo tehdä isosti päin prinkkalaa! 🙂

Oli kuitenkin hyvä aloittaa pienestä palasta niin näkee kesän aikana miten uusi kansikate istuu kanteen ja silmään. Ja toisaalta näki käytännössä miten kova homma liukuestemattojen asennuksessa on. Juuri sellainen homma, joka on helppo tehdä isosti päin prinkkalaa! 🙂


Muita pikkujuttuja

Muiden muiden pikkujuttujen lista on pitkä, mutta tässä ainakin joitain pikkuparannuksia.

Listoja vessaan ja kaappeihin.

Sopivalla kallistuksella ruokakaapit heittivät tavarat syliin toissa kesänä. Sen ehkäisemiseksi tuli väsättyä vähän listoja ruokakaappeihin ja samalla vessaankin. Muutama kerros petsiä ja puuöljyä ja kiinni. Samalla tuli maalattua viime vuonna laiskuutta väliin jääneet naviskan seinät ja kattolistat. Nyt alkaa ilme olla yhteinäinen koko veneessä.

Paremmalta näyttää taas - Liberta.fi
Paremmalta näyttää taas.
20180613_213021
Pienellä jutulla säästyy isosti hermoja.

Joskus pelkkä haka, jolla oven saa jätettyä auki, säästää hermoja enemmän kuin äkkiseltään arvaisi. Isompia ja pienempiä parannuksia riittää, eivätkä ne kai koskaan lopukaan…

20170731_230818
Vanhoja kuvia selatessa tuli vastaan hyvä runonpätkä loppukaneetiksi, mutta enpäs enää muista mikä kirja.

Sitaatti vielä jos/kun ei kuvasta saa selvää.

”I see before me fathomless depths,

and far flung distances –  vasteness beyond vast,

I see names of places, trancendental spaces,

strange faces.

I see routes across the earth,

well tracked routes of famous men,

men saying ”Come, I have been here,

the way is not safe,

but Death stalks surely where you now reside –

and boredom – Deaths brother”

Jussi

Lisää juttuja Veneen kunnostuksesta löydät tästä

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.