Uusi plotteri saa elämän helpoksi

Yhteistyössä

http://www.ledsahko.fi

Veneen vanha plotteri oli aikansa elänyt ja epäkäytännöllisesti kulkuaukkoon erikseen nostettava. Tämän takia en ollut käyttänyt sitä koskaan. Uuden laitteen valinta oli aikaa vievä, kun vaihtoehtoja oli pilvin pimein ja tietotaso aiheen ympäriltä nollassa. Pitkällisen vertailun jälkeen valinta osui B&G:n Zeus2:seen, laitteen ominaisuuksien ja laajennettavuuden takia. Pidin myös tärkeänä sitä, että laitteessa oli kosketusnäytön lisäksi painikkeet, sadekelien käytön helpottamiseksi.

Vanha GPS:n näyttö piti suostutella irti kuminuijalla.

Plotterille löytyi luonteva paikka moottorin virtataulun yläpuolelta. Itse asiassa, tila oli vähän vahingossakin juuri sopiva – yhtään isompi näyttö ei olisi yksinkertaisesti mahtunut olemassa olevan johtoviidakon keskelle.

Vahingossa tuli aika hyvä.

Laitetta varten sai ottaa rälläkän kauniiseen käteen ja sovitella sille sopivan aukon. Vene oli jo vesillä tätä operaatiota tehdessä. Onneksi keli oli kohtuullinen! Silti vähänkin keinuva vene antoi sopivan lisähaasteen suoran viivan rälläköintiin. Lopputulos oli kuitenkin hyvä, varsinkin metalliveneen rälläköintikokemukseen nähden.

Tila oli juuri passeli seitsemän tuuman näytölle.

Timo oli jeesaamassa sähköjen kanssa ja myös plotterin sähköt ja muut piuhat saatiin hyvin ojennukseen. Hieman ehti jo säikähtää kun GPS signaalia ei löytynyt, onhan laiteen antenni paksun alumiinilevyn takana. Onneksi kuitenkin paikka kartalta löytyi kun NMEA2000 laitteet käynnistettiin uudelleen.

Plotterin asennus metalliveneeseen
Sehän sopi siihen nätisti!

Hetken jo jänskätti, mutta onneksi signaali löytyi! 🙂

Vanhanliiton paperikarttamiehenä purjehdus plotterin avulla tuntui hämmentävän helpolta. Varsinkin ensimmäisellä reissulla Stora Svartöhön sisään ajettaessa tuntui mukavan helpolta seurata tarkkoja syvyyskäyriä ja ajella sisään vailla huolen häivää. Paperikartan mukaan vettä ei lupailla riittävän meidän 1,9 metrin syväykselle, mutta plotterin tarkoilla ajolinjoilla kaiku näytti matalimmillaan hyvin riittävät 2,7 m.

Erityisesti kesälomareissulla osasi arvostaa laitteen kanssa juttelevan AISsin antamia tietoja laivojen suunnista ja nopeuksista. Laivaväylien ylittäminen ei tuonut enää samalla tavalla jännitystä kuin pelkän silmämääräisen arvion kanssa pelaaminen. Toki navigointi myös muuten tuntuu nyt plotterin myötä huomattavan helpolta.

Uusi plotteri in action
Siellä me mennään

Jussi

Lisää juttuja kategoriasta Veneen kunnostus, löydät tästä

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.