Ukkosta Klaipedassa (ja vähän matkapurjehduksesta Gdansk-Klaipeda)

Terveiset Klaipedasta. Tiedättekö, mitä ei kannata tehdä? Retuuttaa veneen keulahytin patjoja ja peitteitä kannelle tuulettumaan ja kuivumaan jokaöisestä kosteudesta, koska ”on niin kova helle” ja sateen mahdollisuus minimaaliset kymmenen prosenttia, ja sitten häipyä kaupungille turistiaktiviteetteihin koko päiväksi.

IMG_6166
Silloin kun ei satanut. Tässä maailman viehättävin pieni vierasvenesatama Klaipedan vanhan linnan ”vallihaudassa”, jonne emme mahtuneet joidenkin ruotsalaisten regatan takia.

Sitä saattaa nimittäin saada aikamoisen muistutuksen elämän realiteeteista, kun on pyöräilyn päälle syömässä turistiravintolassa hyvin ansaittua pihviä, ja taivaalle kerääntyy uhkaavasti mustia pilviä. Ne pilvet saattavat aueta kymmenessä minuutissa ja rymäyttää turistiparan päälle helvetillisen kaatosateen.

IMG_6153
Tänne sen sijaan mahduimme. Viehättävä pikku telakka teollisuusalueella. 😉 Tässä telakan vieressä oli siis paikallisten venesatama.

Tässä tapauksessa Jussi jäi maksamaan, ja minä juoksin ukkosen ryskeessä veneelle. Kannelle jätetty yöpymistarpeisto oli jo litimärkää. Hoin ”Faradayn häkki, Faradayn häkki!” kun räpelsin keulaluukkua auki, salamoiden risteillessä yläpuolella.

No, nyt meillä on meneillään kokeilu siitä, voiko patjoja kuivattaa kuivausrummussa.

Gdanskista Klaipedaan

Tänään olisi pitänyt edetä Latvian Pavilostaan juuri näihin aikoihin (yöllä oli paremmat tuulet. Sekin on sangen poikkeuksellista, että koko heinäkuun puhaltaa pohjoisesta).

IMG_6122
Jussi vangitsi nousevan auringon heijastukset.

IMG_6128Pari päivää sitten saavuimme tänne Klaipedaan Gdanskista, purjehdus joka kesti tasan vuorokauden. Tuuli oli kova sivuvastainen, mutta saimme pidettyä vauhdin noin seitsemässä solmussa koko matkan. Yövalvominen tai koiranunen nukkuminen toki rasitti, samoin raju keinunta joka teki vähäisestäkin nukkumisesta vaikeaa.

IMG_6078
Kova pohjoistuuli.
img_5570
Kun Jussi nukkui, ja minä olin kansivahti, jouduin tällaiseen tilanteeseen. Oikeasti välimatka noihin aluksiin oli riittävä. Näytti vain jänskältä plotterissa.

Mutta hyvin me vedettiin. Laitoimme isopurjeen kakkosreiviin jo lähtiessä, koska kova keli oli tiedossa, ja keulapurjettakin oli esillä vain maltillinen määrä. Ja kyllä Libertaa taas pyöritettiin, mutta ilmeisesti Helsinki-Gdansk-välin yhden yön hurja tuuli oli vaikuttanut meihin turruttavasti, eikä mikään enää juurikaan pelottanut.

IMG_6089.jpg
Parroittunut kapu.

Tuuliperäsin ei toiminut aivan niin hyvin kuin aikaisemmalla legillä. Heti alkumatkasta tuuli oli kovaa, 10-14 m/s ja aallot isoja. Jostain syystä tuulikulmaa ei saanut säädettyä sopivaksi ja ohjasimme käsin käytännössä koko päivän.

Tuulen tyynnyttyä illalla otimme avuksi taas tuuliperäsimen. Se alkoi kuitenkin ohjata minne sattuu, ja minä, joka satuin olemaan kansivahdissa, hieman säikähdin, kun keulapurje alkoi läpättää ja iso vendata itsestään. Jussi epäilee, että hetkellinen tuulen tyyntyminen ja suunnan vaihtuminen sai sen sekoamaan. Loppumatkan käytimmekin Simrad- eli Simppa-autopilottia.

Kuurinkynnäksen kauneutta

Klaipedan aktiviteeteista voi mainita, että eilen pyöräilimme läheisellä niemimaalla Kuurinkynnäksellä (lautta kulkee sinne jatkuvasti), ja huh, mikä kaunis Itämeren helmi se onkaan. Miten en tiennyt sen olemassaolosta??

IMG_6244

Tuoksuvaa, kumpuilevaa mäntymetsää, hiekkadyynejä silmänkantamattomiin. Niemimaa on Unescon perintökohde vuodesta 2000. Sehän on siis noin 100 kilometriä pitkä, kapeimmillaan 400-metrinen kangas Liettuan edustalla. Puolet siitä kuuluu Venäjälle.

Eilenkin jäimme ukonilman alle, tuolla niemimaalla. Olisimme käyneet paikalla sijaitsevassa merimuseossa, mutta se ei enää huvittanut, kun olo oli kuin uitetulla koiralla.

IMG_6246.jpg
Tuolta takaa aukeni paratiisi.

Klaipedasta muuten, ydinkeskusta ja vanhakaupunki viehättävä ja pieni, laajemmalla alueella melko neuvostohenkistä, romahtamispisteessä olevaa rakennuskantaa ja olemattomat pyörätiet. Pysykää siis keskustassa ja matkatkaa lautalla Kuurinkynnäkselle! 😉

IMG_6145
Klaipedan vierasvenesatamaa.

Nyt odottelemme, että kuivumme sen verran, että täältä voi lähteä jatkamaan matkaa.

Kaisu

Lisää juttuja kategoriasta Purjehdus löydät tästä

Lisää juttuja kategoriasta Matkakertomus löydät tästä

2 kommenttia artikkeliin “Ukkosta Klaipedassa (ja vähän matkapurjehduksesta Gdansk-Klaipeda)

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.