Kuinka helppo homma muuttuu vaikeaksi – Case: Sinkit vaihtoon

Eräs helposta hankalaksi muuttunut homma oli SD20 vetolaitteen sinkkien vaihto. Periaatteessa simppelit hommat eivät meinanneet mennä maaliin millään.

Vetolaitteen sinkin vaihto on voimalaji
Sinkinvaihto on voimalaji

Vetolaitteen kyljessä olevat sinkkiruuvi ei avautunut millään. Erinäisiä taikaöljyjä tuli koitettua, mutta kun mikään muu ei auttanut, oli turvauduttava raakaan voimaan. Sitä varten tuli hankittua metrinen varsi ja kuminuija. Silti väkivaltaa sai käyttää ihan huolella, että ruuvi aukesi. Mutta aukesi onneksi kuitenkin ja sinkki saatiin vaihdettua!

Toinen ylläviä ongelmia aiheuttanut homma oli potkurin takana olevien sinkkien vaihto. Sinkkejä ei varmasti oltu vaihdettu aikoihin ja pultit jengoineen olivat ehtineet ottaa osumaa. Pahaksi paikaksi osoittautui yksi sinkkien kiinnitysruuvi, josta meni kuusiokoloavaimen kolo kokonaan pyöreäksi, eikä avain ottanut siihen ollenkaan.

Koitin isompaa avainta, torxia, kuumailmapuhaltimella lämmittämistä ja kaikkea mieleen tullutta, ilman tulosta. Lopulta ei auttanut muu kuin ajella toiselle puolelle kaupunkia ostamaan vastakierretappisarja ja yrittää sillä.

Porasin ruuviin reiän ja yritin sohia siihen vastakierretappia. Otetta ei kuitenkaan meinannut tulla millään ja näytti pahasti siltä, että sinkki jäisi vaihtamatta. Veneen lasku alkoi häämöttää parin päivän päässä ja ylimäärisiä hikikarpaloita kihosi otsalle myös tästä.

Onneksi Timo tuli jeesaamaan ja asiaa pähkittyämme porasin reikää vielä syvemmäksi. Ei auttanut. Vielä uusi yritys ja nyt koko ruuvi meni poikki! Shit! Hetken meinasi jo hermostuttaa, mutta se oli itse asiassa pelastus. Katkennen ruuvin ohi sai sinkit pois ja ruuvin tynkä jäi näkyviin. Nyt siihen saikin jo pihdellä pitävän otteen ja myös ruuvinpätkän sai irti ja sinkit vaihtoon! Huh! 🙂

Itse sinkit sai vaihdettua helposti pelkkä potkuri irrottalla. Joidenkin ohjeiden mukaan myös akseli olisi pitänyt irrottaa, mutta SD20 vetolaitteen sinkit saa vaihdettua ilman akselin irrottamista.

Sinkit saatiin vaihdettua viimetinkaan ennen vesille laskua.

20170515_202636
Kalliit alkuperäisosat vaativat reikien suurentamista…

Jos tarkkoja ollaan, ei homma silti mennyt sillä maaliin. Alkuperäiset Yanmar –osat ovat niin surkeasti tehdyt, etteivät ne mene suorilta paikoilleen. Kaverilla käynyt samalla tavalla, joten kyse ei ollut pelkästään maanantaikappaleista. Ruuvin reiät sai onneksi porattua suuremmiksi ja sinkit saatiin viimein vaihdettua…

Jussi

Lisää juttuja kategoriasta Vaikeimman kautta, löydät tästä

Lisää juttuja kategoriasta Veneen kunnostus, löydät tästä

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.