Hara, entinen neuvostojoukkojen sukellusvenetukikohta

Kesäloman matkakertomus jatkuu pienellä viiveellä. 😉 Jotenkin syksyllä aina veneinnostus iskee uudelleen ja kesän retkiin on kiva palata.

Jaakko was here

Voisi sanoa, että kesälomapurjehduksen pääkohde, ainakin kiinnostavuuden kannalta, oli Haran entinen sukellusvenetukikohta, jossa Sindbadin Jaakko perheineen kävi edelliskesänä. Kuvien perusteella paikka vaikutti siltä, että sinne oli päästävä!

Haimme vauhtia Viinistusta, jossa vietimme pari rentoa kesäpäivää. Rannan hotelli majoitti aktiivisen oloista porukkaa, koronakesänä pääasiassa paikallisia. Miehiä ja naisia trikoissa, olihan pyöräily selkeästi lomanviettäjien ykkösharrastus.

Meillä oli sen verran opettelua vauvabisneksen kanssa, että piirit jäivät varsin pieniksi. Lähinnä kävimme kärryttelemässä rannan pikkuteitä. Oli kyllä upeita maisemia! Ja jälleen hienosti yhdistetty uutta ja vanhaa. Vielä oli jäljellä neuvostohenkisiä kesäpaikkoja, jotka olivat rakennettu siitä mitä on sattunut löytymään. Vastapainona oli uutta, isolla rahalla rakennettua palatsia tenniskenttineen ilmestynyt mahtaville rantatonteille.

Ennen matkaa katsottujen satamatietojen mukaan vettä olisi pitänyt olla saatavilla satamassa, joten olimme käyttäneet sitä huoletta erityisesti vauvan kanssa lotraamiseen. Niinpä heräsin vähän liian myöhään kyselemään sen perään. Oli nimittäin niin, että tarinan mukaan ns. hyvää ja huonoa vettä kuljettavat putket olivat menneet sekaisin, eikä rannasta ollut vettä saatavilla. Kun vielä viereen tullut venekunta kertoi, että Harassa ei ole mitään palveluja, eikä Pranglinkaan vesi vakuuta, tuli tenkkapoo.

Raido hoitaa

Onneksemme hotellin yleismies Raido oli samassa elämäntilanteessa ymmärtäen vauvan pyllynpesun päälle ja saimme ostaa pari tonkkaa vettä. Joo, juuri niitä hotellien ja työpaikkojen aulojen vesiautomaattien sinisiä isoja muovitonkkia. Kyllä nyt kelpasi puhdistaa pyrstöä! 🙂 Toinen mahtava juttu oli, että Raido heitti meidät autolla kylälle kaupassa käymään. Kyllä sai ahtaa, että saatiin kaikki marketista hamstratut Viron herkut mahtumaan hänen autoonsa! Kiitokset vielä Raidolle!

Haran vierasvenesatama ja sukellusvenetukikohta

Hara oli todella mielenkiintoinen paikka! Parin tunnin matkan päässä Viinistusta länteen on entinen Haran sukellusvenetukikohta. (Kaikille Eesti Tuletornid -paidan joskus tuliaiseksi saaneille vinkkinä: matkalla Haraan voi myös bongata Mohnin majakan. 🙂 ) Nykyään dystooppisilta raunioilta näyttävä paikka tarjoaa oivat puitteet vierasvenesatamalle.

Haran jo osin raunioituneet rakennukset vievät mukaan Neuvostoliiton aikoihin. Tuolloin paikalla tehtiin laivojen ja sukellusveneiden demagnetointia, jolla rungot tehtiin immuuneiksi magneettimiinoille. Neuvostoarmeijan romppeet oli siirretty seuraavaan tukikohtaan Primorskiin vasta Viron itsenäistymisen jälkeen 1993. Silmämääräisesti näytti siltä, että paikka on raunioitunut ihan sillä, että kaikki helposti irti lähtevä metalli on yritetty ottaa uusiokäyttöön.

Mielenkiintoinen paikka. Hiljan ilmestynyt vierasvenelaituri on aivan raunioiden vieressä. Tosiaan mitään varsinaisia palveluita ei ainakaan kesällä 2020 ollut. Hieman kauempana rannasta oli entinen armeijan portti, jossa joku vartiomiehen koppi oli vaihtunut jätskikioskiin. Sinne saattoi maksaa satamamaksun. Vierailu raunioilla maksoi muutaman euron lisää. Ja mielelläänhän senkin maksoi, ihan ilmaiseksi eivät palvelut sinnekään synny.

Raunioilla oli jonkin verran opasteita, myös englanniksi. Lisäksi historiaa oli luettavana myös QR -koodeista, mutta se oli sen verran epäkäytännöllistä, että vähiin jäi. Käytännössä koodin takaa löytyi pari yksittäistä lausetta, jotka olisi voitu samaan hikeen kääntää suoraan taululle.

Astetta kovemman näköinen Kippari-Kalle

Joka tapauksessa, visiitti meni varsin putkeen meidän kantilta. Olimme sopivasti sateen ajan merellä ja saimme hienon valoisan illan ihastella paikkoja. Tutustumisenarvoinen paikka!  

En nyt ala juoruja levitellä sen kummemmin, mutta rannanmiesten tietotoimiston mukaan paikalle oli tulossa isolla rahalla vierasvenesatama ja purjehduskoulu- ym. toimintaa. Alkuun on päästy, mutta hanke on ilmeisesti vähän viivästynyt. Kannattaa tsekata myöhemmin uudelleen mikä on tilanne, tulevina suvina varmasti palvelut paranee! Ja hyvin pärjää ilmankin.

-Jussi

Yksi kommentti artikkeliin “Hara, entinen neuvostojoukkojen sukellusvenetukikohta

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.