Erinäisiä pikkujuttuja, osa 3: pelastuslautan teline, YB3i Tracker ja keulaluukun ilmanvaihtoventtiili

Seuraavaksi kurkataan muutamia todo-listalla olleita juttuja. Tässä jaksossa mm. anonyymit veneenkorjaajat ja YB3i trackerin käyttöönotto.

Pelastuslautan teline

Käytettynä ostettu pelastuslautan teline ei yllättäen mene ruuvaamalla kiinni.

Kuten yleensä käytettynä ostettujen varusteiden kanssa, sai sahan ottaa kauniiseen käteen myös pelastuslautan telineen asennuksessa. Onneksi Sindbadilla on hyvä verstas näitäkin hommia varten. Silti näihin kaikkiin tämänkaltaisiin pikkupuuhasteluihin saa aina helposti yhden kevätillan kulumaan…

Pelastuslautta asennettu - Liberta.fi
Pelastuslautta tuo matkaveneen tuntua.

Koska pelastusrenkaan teline oli hitsattu kiinni takakaiteeseen, tuli kokeiltua asentaa pelastuslautta sivulle. Kesän rantautumisissa ja lähdöissä se osoittautui kuitenkin hankalaksi paikaksi. Lisäksi paikka on huono mikäli lautta täytyy joskus ottaa käyttöön. Toivottavasti tarvetta ei tule! Mutta sen varalta tuli lomareissun jälkeen siirrettyä paikka perälle. Samalla paikkansa sai myös pitkään metsästetty alumiinirunkoinen Ankarolina.


Yellow Brickin asennus ja käyttöönotto

YB3i trackerin asennus ja käyttöönotto sujui varsin näpsäkästi. Ainakin sen jälkeen kun antennin sai asennettua. Targakaareen reikä ja letkua sisään. Mutta. Antennijohto ei meinannut millään mennä kaidetolpasta läpi. Aluksi luulin, ettei johto vaan osu reikäänsä kun muitakin piuhoja (GPS, Radio, VHF) piisaa targakaaren sisällä. Pitkän ähellyksen jälkeen keksin ronkkia jekkulangalla ja syy löytyi. Viime kesänä ystävämme Risto Ristilukki oli ollut aktiivinen pesänrakentaja ja putkesta löytyikin isoja hämähäkin pesiä ja mitälie ruokavarastoja.

Tuhdimmalla raudalla aikani ronkittuani piuha suostui viimein menemään rakoonsa. Lopulta aikaavievin osuus oli paneleiden purku piuhan vetämiseksi.

Yellow Tracker antenna istalled - Liberta.fi

Kun laite alkoi saada virtaa, oli käyttöönotto helppoa. Sovellus puhelimeen, Bluetooth päälle, salasanat sisään ja yhteys laitteelle alkoi heti toimia. Laitteen siirto nimiini edelliseltä omistajalta oli mennyt jo aiemmin näppärästi parilla meilillä YB trackerin suuntaan. Tämän jälkeen täytyi vielä luoda tili ja ostaa pelimerkkejä palvelun käyttämiseksi. Erityisen tyytyväinen olin seurantasivun lisäämisen helppouteen. Missä Liberta? – sivu on ollut hyvä lisä sivuille ja kiva tapa päästä seuraamaan matkan edistymistä.

YB3i aplikaatio - Liberta.fi
Facebook -päivitykset ja sähköpostien lähetykset onnistuvat helposti missä vaan aplikaation avulla. Aplikaation kautta voi myös lähettää erikseen sijaintitietoja tai määrittää asetuksista automaattisten sijainninlähetysten aikavälit.

Keulahytin ilmanvaihto

Viime kesänä tuli tuskailtua keulahytin ilmanvaihdon kanssa. Välillä oli kuuma ja yöllä taas kosteutta kerääntyi reippaasti pimennysverhon ja ikkunan väliin. Jotain piti siis tehdä. Se jokin oli ilmanvaihtoventtiilin lisäys keulaluukkuun.

Täytyy sanoa, että kerrankin tuli noudatettua kirjaimellisesti ohjeita. Olivathan ne tällä kertaa erittäin hyvät. Asennus oli simppeli kun mukana tuli printti, reiänkohtineen. Siihen olikin helppo porailla reiät, oikeille paikoilleen. 🙂

Tuli jopa maltettua porata ensin pieni siemenreikä, jota sitten pikkuhiljaa suurentaa. Eipä muuten ole tullut aiemmin hoksattua miten paksu luukku on. Se kyllä kestäisi kovempaakin kävelyä jos niikseen tulee.

Ilmanvaihtoventtiilin asennus oli helppo ja nopea homma. Ihan täysin en ehtinyt kesällä vakuuttua sen toimivuudesta. Vesi pysyi hyvin ulkona kovemassakin merenkäynnissä, mutta edelleen luukku keräsi yöllä kosteutta, toki paljon vähemmän kuin aiemmin.


Anonyymit veneenkorjaajat

Anonyymien veneenkorjaajien tunnustuksia kesäkuisena alkuyönä. Olin juuri lukenut Kimmon autopilottiongelmista ja jäin tuossa puuhastellessa pähkimään, että veneilijät tarvitsisivat oman ”AA-kerhonsa” erinäisten vastoinkäymisten jakamiseksi. – Toisaalta ehkä venekerhot ajavat juuri sitä asiaa… 🙂

Edit 13.3.2021

Anonyymien veneenfiksaajien iloksi on nyt saatavilla Boat Fixers Anonymous -kannatustuotteina mm. paitoja ja mukeja! 🙂 Löydät omasi osoitteesta boatfixersanonymous.com! 😉

-Jussi

Lisää juttuja Veneen kunnostuksesta löydät tästä

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.