Erinäisiä pikkujuttuja, osa 1: sähköjohtojen piilotusta ja vetolaitteen vesihanaa

Niin sanottujen isojen remppojen ohessa kevään ja kesän aikana tuli tehtyä lukuisa määrä erinäisiä pikkujuttuja. Monet niistä olivat pikkujuttuja, osa taas vaati useamman tunnin värkkäyksen. Oikeastaan lähtökohtaisesti lähes joka asiaa yhdistävä seikka oli kuitenkin se, että A) sen tekeminen kesti kaksi kertaa kauemmin kuin oli ajatellut sen hitaasti tehtynä kestävän ja B) asiaan liittyvä kaupassa käynti toisella puolella kaupunkia ja muu sinkoilu tuplasi uudelleen asian vaatiman ajan.

Kosmetiikkaa

20170420_195529891797554.jpg
Vanhoja pois ja uusia tilalle

Eri sähkölaitteiden ja johtovetojen jälkeen pientä viilausta riitti johtojen jemmaamisessa. Itse asiassa veneen rakennusvaiheessa useammankin paikan viimeistelyä ei oltu tehty ihan loppuun asti, eikä niitä oltu sittemmin fiksailtu. Tähän osastoon kuului muun muassa vessan kaapit ja keulan vaatekaapit, joissa ei ollut pohjaa. Näihin tuli fiksailtua pohjat tavaroiden parempaa säilytystä ajatellen. Samalla myös tiloihin vedetyt sähköjohdot saatiin piilotettua.

Viimeistely oli jäänyt vaiheeseen myös muuten keulan vaatekaapeissa, joissa takaseinien ruman keltaiset eristeet olivat näkyvissä. Niiden osalta ajatuksissa oli erinäisiä vaihtoehtoja, päällimmäisenä kankaalla päällystäminen. Lopulta kuitenkin Timon kanssa sparrailtuani päädyin maalaamaan seinät. Ratkaisu oli hyvä. Seinät eivät kuitenkaan kuin pilkistä vaatteiden takaa… Ihan ok lopputulos nopeammin ja edullisemmin.

Vetolaitteen vesihana

Eräs turvallisuutta lisännyt asia oli vetolaitteen vesihanan asennus. Yanmar Saildrive SD20 vetolaitteeseen ei ole valmiita hanoja, joilla vedentulon moottoriin saisi helposti katkaistua. Omassa vetolaitteessani veden katkaisua varten oli erittäin hankalassa paikassa oleva ruuvi, jota ei käytännössä tullut ikinä suljettua.

Laponesto
Uusi hana ja laponestoventtiili

Kävin Top Boatissa kyselemässä hanaa, mutta valmiita hanoja löytyi vaan Volvon koneisiin. Onneksi paikalla oli asiantunteva huoltomies, joka kasasi minulle osista sopivan hanan ja kävin testaamassa että se sopii paikoilleen. Erittäin hieno juttu! Taas koukkaus tarviketavarataloon ja purkki kierretiivistettä matkaan. Juuri tähän koneeseen kasattu osa sopi paikoilleen kuin valettu ja omalle osalle riitti ruuvata hana paikoilleen. Nyt hana tulee jopa suljettuakin ja riski vedenpaisumukselle poistui sitä kautta.

20170520_1625051288712375.jpg
Uusi hana sopii SD20 vetolaitteeseen just eikä melkein!

Samalla tuli uusittua laponestoventtiili. Vanha sijaitsi epäkäytännöllisesti vessan puolella, puskien vielä vettä vessan lattialle. Kaikki tämä vielä sähkön pääkatkaisijan vieressä, joten oli paikallaan uusia se ja katsoa turvallisempi paikka. Vessan seinä kitattiin ja maalattiin. Uuden asensin seinän toiselle puolelle rappusen sisään.

Vanha ja uusi laponestoventtiili.

20170531_194949800834540.jpg
Keväällä piti siirtyä päiväkohtaiseen todolistaan. Erinäisiä hommia riitti tärkeimpien sähkö, plotteri, AIS, VHF jne. asennusten, maalausten ja muiden lisäksi…

Jussi

Lisää juttuja kategoriasta Veneen kunnostus, löydät tästä

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.