Venepaikan varaaminen etukäteen – uhka vai mahdollisuus? – Katsaus venepaikkasivuihin ja –sovelluksiin

Vierasvenesatama lähestyy. Köydet on valmiina ja fenderit putoavat paikoilleen. Kaikki on valmista. Mutta, onkohan siellä vielä tilaa? Kädenpohjat hikoavat ja jännitys tiivistyy. Kiikari seuraa tarkasti eteen aukeavia poijurivejä, löytyyköhän vapaata paikkaa? Varmasti tuttu tilanne jokaiselle veneilijälle. Mutta miksi ihmeessä? Se on hyvä kysymys!

On nimittäin niin, että ainakin meille on aina löytynyt tilaa jostakin rakosesta. Joskus heinäkuun kiivaimman sesongin aikaan Maarianhaminassa vapautuvaa paikka sai odotella tuskaisen kauan. Mutta silloinkin lopulta oma pylväidenväli löytyi. Muutoin täyteenkin satamaan on aina mahduttu, kun veneitä on kanssaveneilijöiden yhteispelillä vähän soviteltu.

Toki täytyy sanoa, että olemme myös yrittäneet välttää kaikkein vilkkaimpia paikkoja sesonkina. (Ja aika kultaa muistot. 🙂 )

Tilaa ei riittänyt meille tästä satamasta Klaipedasta, mutta viereiseen onneksi mahduttiin.

Joka tapauksessa kovin tuska ja tarpeeton stressi paikan saamiseksi on yleensä veneilijän korvien välissä. Tätä tuskaa helpottamaan on viime vuosina tuotu markkinoille netin kautta tehtäviä paikanvarauksia ja paikanvaraussovelluksia. Niiden avulla tätä epävarmuutta ei tarvitse sietää, ja paikan voi varmistaa hyvissä ajoin.

Filosofisesta kulmasta tarkasteltuna etukäteinen paikanvaraus poistaa tuon tuskan, mutta samalla lisää sitä muille. Lisäähän etukäteisvaraus helposti turhia paikanvarauksia ja peruutuksia. Näin matkan aikana etukäteen tsekattu, täydeltä vaikuttanut satama ei perille päästessä olekaan täynnä. Ja toisaalta, reviirieläinten oman tilan suojelu voi kasvaa, tuleehan joku nyt änkeämään ”mun paikalle” kiinnittäessään veneen samaan poijuun. Aiemmin siinä ”meidän vieressä” oli vielä hyvin tilaa.

Liekö ihan houreita, vai oletko törmännyt tähän?

Mutta niihin sovelluksiin ja nettisivuihin. Tässä muutamia eteen tulleita.

Satamaopas

Itse olen pelannut vuosia vanhan kunnon Satamaopas -kirjan kanssa (www.satamaopas.fi). Ja nuukana miehenä vielä vanhan painoksenkin kanssa. Joitakin vuosia sitten tästä rakkaasta vanhasta vuosikerrasta täytyi luopua, kun melkoisen konkreettisesti havaitsimme kirjan tiedot vanhentuneiksi. Yöllä pimeällä rantaan tullessa olimme ihmetelleet huonosti merkittyä reittiä ja tyhjää rantaa… kunnes aamulle heräsimme kannen koputukseen ja ystävälliseen kehotukseen poistua paikalta. Paikka olikin nykyään yksityiskäytössä… 🙂

Vierassatamat.fi

Vierassatamat.fistä löytyy kattavasti Suomen satamat.

Itse pidän paperisesta satamaoppaasta edelleen, ja se on aina käsillä sähköisten apuvälineiden sijaan satamaan tullessa. Tiedot löytyvät kätevästi toki netistäkin, ja varsinkin reittisuunnittelussa tulee hyödynnettyä vierassatamat.fi:n karttatyökalua. Sivuilla ei kuitenkaan ole paikanvarausmahdollisuutta, eikä edes linkkejä satamien nettisivuille. Näin tieto mahdollisesta nettivarausmahdollisuudesta jää saamatta.

Venesatamat.fi

Kuva Venesatamat.fin sovelluksesta.

Myös venesatamat.fistä löytyvät satamatiedot. Lisäksi sivuilla on myös kommenttipalsta, jolta saattaa löytyä ajankohtaisia tietoja (esim. sauna pois käytöstä 5. – 7.7.). Etusivun päivämäärät vaikuttivat hieman vanhoilta.

Tarkistin sivuston ylläpitäjiltä että satamatietoja on kuitenkin päivitetty satamayrittäjien ja veneilijöiden kommenttien pohjalta. Venesatamat.fi:llä on myös kaikilla käyttöjärjestelmillä toimiva sovellus, jonka voi ladata maksutta sovelluskaupoista. Sovelluksesta ei voi varata paikkoja, mutta satamia on kätevä selata karttanäkymästä ja käydä satamien sivuille ohjaavista linkeistä lukemassa tarkempaa tietoa itse satamista.

Satamapaikka.com

Satamapaikka.comin paikanvaraussivut

Toistaiseksi ainut käyttämäni suomalainen paikanvaraussivu on Satamapaikka.com. Se tarjoaa 27 sataman listan varattavista kohteista Perämereltä Viron puolelle. Vaikka joskus taisi Porvooseen tullessa harmituttaakin, kun kaikki paikat oli varattu, enkä ollut nettivarauksesta tietoinen, kävi se seuraavalla kerralla helposti matkan varrelta.

Valmiiksi varattu paikka plakkarissa ei tarvitse jännittää onko tilaa vai ei.

Kuvakaappauksia Harba-sovelluksesta.

Lähinaapureidemme satamiin paikanvaraus onnistuu netistä Harba.co:ssa. Kööpenhaminassa pääkallopaikkaansa pitävän firman kautta vierasvenepaikkoja voi varata netissä 12 Euroopan maasta. Myös sovellus on käytettävissä, mutta se on vielä vähän keskeneräisen näköinen. Kiinnostavimpia paikanvarausmahdollisuuksia ovat erityisesti Naissaari Tallinnan edustalla sekä Old City harbour ja Smiltyne Klaipedassa. Satamia on siellä sen verran harvassa, että etukäteen varattu paikka varmasti rauhoittaa mieltä.

Lähtökohtaisesti etukäteinen paikanvarausmahdollisuus on hyvä asia veneilijän kannalta. Veneilyn jatkuvasti yleistyessä eräs jokaiseen venereissuun liittyvä murhe saadaan poistettua. Samalla kuitenkin se lisää matkojen etukäteissuunnittelua, vieden pois osan seikkailun ja vapauden tunteesta, joka purjehdukseen liittyy. Ainakin itse pidän purjehduksesta filosofialla ”katsotaan sitten mihin päästään”. Jos satamia riittää sopivin välimatkoin, on mitä mukavinta edetä fiiliksen mukaan.

Mikä on sinun mielipiteesi, viekö liika suunnittelu seikkailun ja vapauden veneilystä? Voit ottaa osaa keskusteluun myös Libertan Facebook -sivulla.

-Jussi

Lisää Niksinurkkia löydät tästä.

P.S. Piditkö jutusta? Klikkaa tykkää ja pysyt matkassa mukana! 🙂Facebook - Liberta

2 kommenttia artikkeliin “Venepaikan varaaminen etukäteen – uhka vai mahdollisuus? – Katsaus venepaikkasivuihin ja –sovelluksiin

  1. Hyvä juttu, kiitoksia taas. Itse käytin satamapaikka.comia yhden kerran viime kesänä, Regatan alla Hangossa siirtopurjehduksella kun tiesin saapuvani iltamyöhällä eikä ollut oikein aiempaa kokemusta kuinka aikaisin laiturit alkavat viikolla täyttyä. Ja hyvä että käytin, ei olisi tilaa enää löytynytkään. 🙂

    1. Joo, siellä olikin epäilemättä väkeä! Kerran olen ollut Hangon regatassa, eikä ole varmaan toiste tullut oltua yhtä täydessä satamassa… 🙂 Aika hyvissä ajoin alkaa varmasti satama pakkaantua.

      -Jussi

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.