Pelastusliivit ovat vain omaisia varten?

Uuden veneen myötä tuli pari vuotta sitten panostettua myös pelastusliiveihin, jotta niitä tulisi pidettyä. Uusien, hyvin istuvien, liivien myötä niiden käytöstä onkin tullut tapa.

Nykyään liivit on päällä sisälläkin. 🙂

Ensimmäisten viidentoista kesän aikana liivejä ei juuri tullut päälle vedettyä. Liekö ollut joku dunckerismi, jonka mukaan ”Pelastusliivit ovat omaisia varten”. Tätä lausahdusta tuli itsekin viljeltyä. Ja tokihan se usein juuri niin onkin. Vaikkapa viime kesän yövahdeissa. Jos joku olisi mennyt mereen, mahdollisuudet löytää pudonnut myöhemmin eivät olisi olleet kaksiset.

Varmaan iän myötä ylimääräinen uhmakkuus on hiipunut ja ne pienet tsäänssitkin ovat aina kotiinpäin. Toisaalta kysymys voi olla myös sukupolviasiasta. Minua vähän nuorempi pyöräilykypäräsukupolvi pitänee pelastusliivejäkin ihan itsestäänselvyytenä. Jokunen vuosi sitten omaisnäkökulmaakin oppi arvostamaan, kun yläasteaikainen kaveri rinnakkaisluokalta hukkui. Siinäkään tapauksessa liivit eivät olisi pelastaneet hyiseltä mereltä, mutta etsinnät ja arvailut olisivat olleet nopeammin ohi.

Joka tapauksessa uusista liiveistä täytyy jo vähän niin kuin katsastajanvirankin puolesta oppia pitämään huolta. Niinpä oli aika ottaa itseä niskasta kiinni ja tsekata liivit. Täytyy myöntää, että aiemmin ei ole viitseliäisyys riittänyt liivien tarkistukseen.

Homma on kuitenkin helppo ja tänä vuonna se on teemana katsastuksissa. Pitääpä ottaa se talviohjelmaan jatkossakin. Näin helppoa se on:

Vetskari auki.

Kaasupatruunan tarkistus ja punnitus. Patruunassa lukee paino, jonka verran sen tulisi vähintään painaa.

Patruuna paikoilleen ja laukaisupatruunan tarkistus. Siinä näytti olevan anturi näkyvissä ja päivämäärässä oli vielä virtaa vuoden verran.

Spinlockin liiveissä on myös valo, jonka patteri tulee tarkistaa. Aika hyvä juttu muuten, kohtuullisen paljon lisää näkyvyyttä pimeällä merellä yhdessä heijastimien kanssa! Vieraille tosin ei ole tarjolla yhtä hyvää palvelua jos putoavat mereen, nimittäin tämä puuttuu edukkaammista vierasliiveistämme…

LED-valon patterin testaus

Puhallusputkesta liivit täyteen ilmaa ja sen tulisi pysyä sisällä seuraavaan päivään. Viime viikolla pähkittiin Pekan kanssa rannassa puhallusilman kosteuden määrää. Pyörän tai jonkun vesilelun pumpun käyttö ehkäisee ainakin sen. Piti vielä testata päällekin. Avaruusmiehen ulkonäköä lisää näiden liivien huppu.

Sitten vaan pillit pussiin. Yritin ottaa kuvia jo senkin takia, että osaan laittaa kamat kasaan samalla tavalla kuin ne olivat. Silti sai olla tarkkana. Nimittäin ainakin näissä liiveissä vähintäänkään huppua ei saa päälle, jos sen pakkaa väärin, toki voi varmaan aina muutakin ryssiä! 😉

Samalla kun merkinnät uivat liiveihin niin menee venekin katsastuksestakin läpi. Ainakin liivien puolesta.

-Jussi

Lisää juttuja kategoriasta Turvallisuus löydät tästä

2 kommenttia artikkeliin “Pelastusliivit ovat vain omaisia varten?

  1. Pelkät liivit ovat todellakin vain sitä varten, että ruumis löytyy nopeasti ja saadaan henkivakuutuskorvaus, perinnönjako ym. asiat hoidetuiksi. Liivien tärkein tehtävä on kuitenkin toimia turvavaljaiden kiinnitysalustana. Silloin ei pääse putoamaan.

    Paukkuliiveistä: niiden toimivuuden voi täysin luotettavasti todeta vain hyppäämällä veteen. Sitten pitää patruuna vaihtaa, ja sen toimivuuden voi todeta vain hyppäämällä veteen….. Lauenneet paukkuliivit muodostavat sitä paitsi rinnuksille melkoisen patjan, joka hankaloittaa takaisin veneeseen nousua. Ns. veneilyliivit ovat käytännössä paras ratkaisu, ne ovat päällä kohtalaisen mukavat, vaikkakin helteillä vähän hiostavat. Kuten usein, yksinkertaiset ratkaisut toimivat parhaiten. Meriturvan Lohjan toimipisteessä, jossa järjestetään mm. veneilijän pelastautumiskursseja, paukkuliivit ovat aika huonossa huudossa, ja heidän luulisi tietävän.

    Kai

  2. Joo, tärkeintä on pysyä veneessä. Remeleiden hyvä kiinnitys liiveihin oli tärkeimpiä valintakriteerejä liivejä valitessa.

    Melko hankala on tosiaan tehdä mitään auenneiden liivien kanssa. Se olisi hyvä harjoitus kokeilla uida niiden kanssa. Ainoan kerran kun olen Hangon regatassa ollut niin oli vähän kovempi keli ja vettä tuli sisään sen verran isosti että pinnamiehen liivit laukesivat. Ei ihan iisiä ollut niiden kanssa operoiminen veneessäkään… =)

    Pitäisikin itse asiassa testata joskus liivien toiminta mereen hyppäämällä. Ehkä sitten ensi keväänä kun on laukaisinpatruuna pitää vaihtaa muutenkin…

    -Jussi

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.