Ovatko muutokset lyhyen aikavälin tuuliennusteissa pielessä?

En tiedä mistä johtuu, mutta jo pidempään on tuntunut, että tarkin ennuste tulevista tuulista tulee päivää paria etukäteen. Maallikon silmin tuntuu, että usein viimeisin, kuluvana päivänä tehty ennuste jostain syystä ylireagoi annettuihin muuttujiin, muuttaen aiempaa ennustetta sillä seurauksella, että aiempi ennuste on itse asiassa tarkempi. Omakohtaisessa kokemuksessa näin on käynyt monesti ja asiaa on tullut ihmeteltyä.

Tämä siis siinä tapauksessa jos aiempi ennuste on oleellisesti muuttunut. Useimmiten tämä tuntuu liittyvän rintamien liikkeisiin, minkä johdosta sade- tai tuuliennusteissa päivitetyn ennusteen mukaista muutosta ei tapahdukaan ollenkaan.

Esimerkiksi viime kesälomareissulla luvattiin Suomenlahdelle aika navakkaa tuulta pari päivää ennen aiottua ylitystä. Kyseisen lähtöpäivän aamuna kun tarkistelin ennustetta, se povasi rintaman menevän nopeammin ohi ja tuulen olevan huomattavasti hiljaisempi. Kun päivä eteni merellä, oli aika helposti havaittavissa ettei uusi ennuste pitänyt lainkaan paikkansa, vaan tuuli puhalteli melkolailla kuten oli ennustettu pari päivää aiemmin. (Ennusteet Forecalta, mutta olen havainnut ihan vastaavaa muillakin)

–> Ylireagoivatko ennusteet lyhyen aikavälin muutoksiin?

Koitin vähän pengastaa asiaa ja tuntuu, että ilmeisen luontainen selitys on se, että ennusteissa, erityisesti säärintamien liikkeisiin liittyen on edelleen runsaasti epävarmuuksia. Hesarilla olikin mielenkiintoinen juttu aiheen tiimoilta, jossa todettiin että nykyiselläkin tekniikalla ihan tarkkojen ennusteiden tekeminen on vaikeaa.

Soitin myös Ilmatieteenlaitoksen päivystävälle meteorologille ja kysyin asiasta. Meteorologin mukaan päivää ennen tehdyt ennusteet pohjautuvat säämalleihin, kun taas kuluvan päivän ennuste pohjautuu havaintoihin. Lähtökohtaisesti havaintoihin pohjautuvat ennusteet ovat tarkimmat. Mutta esimerkin keississä joidenkin tuntien viive sadealueen liikkeessä jossain tietyssä paikassa menee meteorologin mukaan normivirhemarginaalien piiriin. Sade, ja sitä kautta tuulialueiden liikkeissä voi ennusteissa helposti olla Suomen ja Viron välin mittakaavassa helposti joidenkin kymmenien kilometrien heittoja.

Kohta taitaa olla kosteutta ilmassa.

Kannattaa siis varautua siihen, että aiempi ennuste voikin olla tarkempi. Ja peilata eri aikavälin ennusteita toisiinsa niin saa raamit minkä puitteissa todennäköisimmin liikutaan.

Itse tulee käytettyä useampaakin sääpalvelua, joista koetan hakea jotain keskimääräistä. Joskus kuitenkin optimistisin ennuste valiten! 😊 Onneksi tuolla kesälomareissulla tuli laitettua iso kakkosreiviin heti nostettaessa ja reissu meni ilman ylimääräistä häslinkiä tuulen voimistuessa.

Mikä on sinun kokemuksesi, meneekö lyhyen aikavälin muutokset ennusteissa metsään tavallista useammin? Onko tullut lähdettyä vahingossa takki auki huonoon keliin?

-Jussi

Yksi kommentti artikkeliin “Ovatko muutokset lyhyen aikavälin tuuliennusteissa pielessä?

  1. Vanhanaikaisena tyyppinä tarkistan aina ensin Ilmatieteen laitoksen merisään. Jos sen kuuntelee radiosta, ongelmana on etteivät useimmat toimittajat lainkaan ymmärrä edessään olevaa tekstiä vaan lukevat sen paino- ym. virheineen. Vähän karrikoiden: jos ennustepaperissa lukee: ”Hilipatihippaa huhhahhei”, niin tuon radiosta kuulee. Yksi oikea esimerkki: kerran ennusteen yksi osa-alue oli ”Länsimeri”. Olisi luultavasti pitänyt olla Pohjois-Itämeren länsiosa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.