Mitä sitten, kun kaikki hauskuus on ohi?

Joskus yritin kuvailla ystävälleni, miltä tuntuu, kun jokin kiva loppuu. Kivalla tarkoitin ajanjaksoa, kun on tapahtunut paljon, kun jokainen hetki on ollut täynnä palkitsevaa toimintaa, hauskuutta ja seikkailua. Kun pitäisi palata arjen toisteisuuteen ja tylsyyteen, vaikka tuntuu, ettei mikään tavanomainen voi tuntua enää miltään kaiken sen ylimaallisen ihanuuden jälkeen. 

Ystäväni luonnehti olotilaa ilmaisulla leirikrapula. Oikean kohmelon kanssa sillä ei ole tekemistä (paitsi ehkä parikymppisenä oli, kun hauskuus tarkoitti muutaman päivän festareita). Kysymys on lapsuuden kesäleireistä, niistä, joissa jokainen hetki on täytetty hauskalla ohjelmalla, on vanhoja ja uusia ystäviä, jatkuvaa toimintaa. Sitten sen jälkeen sitä palaa kotinsa hiljaisuuteen täynnä noita kokemuksia, mutta sisin tyhjänä ja ikävöivänä: miksei se kiva voinut jatkua, missä se kaikki hälinä ja elämä on? 

Vanhempana samanlaista leirikrapulaa on tullut koettua muun muassa Suomen purjelaivasäätiön purjehdusten jälkeen. Kotona iskee tyhjyyden tunne ja samanaikainen itselleen vannominen: joskus minä vielä en muuta teekään kuin purjehdi maailman merillä. Sitten ei ainakaan tule leirikrapulaa.

Hauskuutta kesän 2019 Kroatian-purjehduksella.

Näistä ajatuksista kanavoitui kysymys, mitäs, jos on oikeasti kokenut pelkästään tuota seikkailua viimeiset muutamat vuodet? Miltä sitten tuntuu palata kotiin, kun minusta tuntuu kolkolta palata jo parin tapahtumarikkaan viikon jälkeen?

Sittenpä minä kysyin sitä muutamalta maapallon kiertäneeltä purjehtijalta, ja tein jutun Vene-lehteen. Millainen leirikrapula paluusta iski, ja miten arki alkoi taas tuntua mielekkäältä?

Juttu nimeltä Paluun tuska ja onni on nyt luettavissa tuoreimasta Vene-lehdestä, numero 11/2019. Selvisi, että on monia tapoja reagoida arkeen paluuseen, ja jotkut jopa osaavat käsitellä asiaa kypsästi, positiivisen kautta. 🙂 Kenties nostalginen haikailu onkin vain melankoliaan taipuvaisten sielujen hommaa. 😉

Kaisu

PS. Haastateltavistani Ilkka ja Elina Liukkonen lähtivät jo toiselle maapallon kierrolleen! Heidän kokemuksiaan voi seurata täällä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.