Merirosvotkaan eivät vieneet intohimoa purjehdukseen

Kuulin Pertti ja Pirkko Pulkkisen hurjasta kokemuksesta Suomen Valtameripurjehtijoiden seminaarissa viime syksynä. Pulkkiset seilasivat maailmanympärysmatkallaan Suomea kohti, kun somalialaiset merirosvot sieppasivat heidät Adeninlahdella huhtikuussa 1999.

Tapaus nousi tietenkin uutisiin aikoinaan, mutta sittemmin painui unholaan.

Pohdin, mahtaisiko Pulkkisten kokemuksesta olla edelleen aineksia pitkään henkilöhaastatteluun. Lopputuloksen voi lukea uusimmasta Vene-lehdestä. (Juttu on lehden tilaajien luettavissa.)

Haastattelu tehtiin Lahdessa. Pulkkiset muistivat tapahtumat edelleen viimeistä yksityiskohtaa myöten. Heillä oli mukanaan valokuvakirjoja, viranomaisten dokumentteja, kirja johon heidän kokemuksensa oli päätynyt, karttoja ja niin edelleen.

Vaikka istuimme mukavasti lämpimässä ravintolassa, sieppauksen kuvittelu tuntui kylmäävältä. Purjehtia mukavalla tuulella kuun valossa autiolla merellä, kun kaukaisuudesta alkaa kuulua lähestyvän moottoriveneen ääni…

Siinä on periksiantamattomuutta ja pärjäämistä, jota sopii katsoa ylöspäin!

Pariskunta kuitenkin toipui kokemuksesta erinomaisesti, ja purjehtii edelleen samalla veneellä. He tuntuivat suhtautuvan sieppaukseen ylipäätään melko realistisesti. Se tapahtui, se kestettiin, ja sitten mentiin eteenpäin.

Hienoksi epilogiksi sopii se, että Pertti pääsi hakemaan ryvettyneen Violetta-veneen takaisin Suomeen Adenista, jonne se oli päätynyt. Siellä hän kunnosti venettä pari kuukautta, haali tarvikkeita ympäri kaupunkia, ja sitten purjehti sen Välimerelle – yksin. Siinä on periksiantamattomuutta ja pärjäämistä, jota sopii katsoa ylöspäin!

Samalla on hyvä itsekin hetkeksi hiljentyä sen kysymyksen äärelle, mihin suuntaamme keulan sitten siinä Indonesian huitteilla. Kiertääkö Afrikan kärjen kautta (kovaa keliä ja useamman kuukauden pidennys reissuun), vai mennäkö lyhintä reittiä ja luottaa siihen, että nykyisin purjehtijoiden sieppaukset ovat hyvin harvinaisia. Eli kohdatako loppunsa mieluummin haaksirikossa vai rynnäkkökiväärin suusta?

No, ei vaineskaan. 😀

Kaisu

IMG_5070
Pirkko ja Pertti viime syksynä Lahden Vesijärvellä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.