Liberta loi nahkansa

Huh! On meinannut hommia piisata uuden kämpän remonttien ja muuton kanssa. Pikku hiljaa alkaa olla suurin osa kamoista ainakin purettuna, loput listatkin saatiin paikoilleen viikonloppuna. Ennen kuin pääsee venehommiin käsiksi, tehtävälistalla on ainakin käytettyjen huonekalulöytöjen fiksaus käyttökuntoon. Sen puolesta ei ole itseä haitannut vaikka ulkokelit eivät olekaan veneilijää hellineet.

Aluvenekurssilla.

Pari viikkoa sitten ehdin kuitenkin käväistä kuuntelemassa hyvän setin alumiiniveneiden huollosta. Kiitos taas PaVelle ja Jussi Sippolalle! Olipa paljon hyödyllistä asiaa ja moni itseäkin arveluttanut seikka sai vastauksen. Oheisen linkin takaa löytyvät illan materiaalit.

Viime kesän remppahommiin en ole ehtinyt palata aiotulla tavalla. Yksi vihkoon menneistä jutuista oli keulan katteiden uusiminen. Kansikate ei lopulta pysynyt aivan kuten sen piti, vaan lähti parista kohtaa kuoriutumaan maaleineen irti. Ajattelin, että se olisi varmaan pitänyt liimata suoraan kanteen kiinni, mutta en ole ehtinyt palata aiheeseen. Nyt sillekin löytyi syy.

Syy katteen irtoamiseen ei ollut liimaamisessa maaliin, vaan itse maalauksessa. Mitä todennäköisimmin aikaa ehti kulua liikaa vanhojen maalien poiston ja uuden primerin maalauksen välillä. Itse asiassa hereillä pitäisi olla hetikohta kun maali on poistettu. Tai vetää pinta karhunkielellä juuri ennen maalausta, ettei alumiini ehdi muodostaa oksidikerrosta pintaansa. Alumiini muodostaa luontaisesti pintaansa suojaavan oksidikerroksen. Ilmiö oli sinällään tuttu, mutta en tiennyt, että se tapahtuu niin nopeasti, eikä maali tämän jälkeen pysy pinnassa. Tässä tapauksessa alumiini oli todennäköisesti ehtinyt luoda nahkansa eivätkä muutkaan olosuhteet, lämpö ja kosteus, ehkä olleet riittävän optimaaliset, jotta primeri olisi pysynyt.

Maalaukseen liittyy monta isompaa ja pienempää juttua, joita olen ajatellut tehdä. Parempi ymmärrys asiasta tulee taatusti vähentämään tarvetta tehdä samat jutut uusiksi. Mutta tulipahan tämäkin asia opittua edes jotain kautta, vaikka sitten taas kantapään… 🙂

-Jussi

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.